Какво да не включвате в своето CV

Някои неща не са подходящи за CV или просто e по-добре да не се включват. Ето няколко правила за това какво да избягвате да добавяте във вашето CV, за да получите желаната работа.

Лична информация

В началото на всяка автобиография присъства информация за кандидата, която да помогне на работодателя да си създаде по-ясна представа за съответния кандидат. Поради риска от дискриминация не включвайте лична информация като семейно положение, религия, раса и други подобни ненужни детайли. Работодателите нямат право да задават въпроси за тези неща и включването им във вашето CV може да доведе до дискриминация, макар да няма как да сте напълно сигурни.

Единственото изключение е, ако кандидатствате за международни работни места, в чийто случай част от тази информация се счита за стандартна.

Не включвайте ваша снимка в CV-то си (освен ако не е изрично посочено) или URL адрес за личния си уебсайт, който разказва на посетителите всичко за вашите хобита, лятната ваканция и вашия домашен любимец.

Хора, които използват снимка със своето CV, са тези в ентъртейнмънт бизнеса например. По същия начин, освен ако уебсайтът Ви не е професионален, включващ допълнителна информация, която не е посочена във вашето CV, не насочвайте внимание към него.

Допълнителна бележка: работодателите могат да търсят вашето име онлайн и да намират информация за вас, така че помислете дали трябва да предприемете стъпки за „почистване“ на вашия онлайн имидж и присъствие.

 

Препоръки

Не ги изпращайте със своето CV. Оставете ги за по-късно, като например след интервюто, освен ако не е упоменато като условие. Някои публикации за работа изискват препоръките да бъдат включени като част от процеса на кандидатстване. Ако това е позиция, която определено ви интересува, предоставянето на тази информация може да бъде полезно.

Не посочвайте препоръки. Най-много може да включите „препоръки, налични при поискване“ или нещо подобно за по-добра изглеждаща визия, но дори това е спорно. Това е остаряла практика. Предполага се, че ще предоставите препоръки в подходящо време, ако бъде поискано от работодателя.

 

Конкретна заплата

Като цяло избягвайте включването на настояща  или желана заплата. Често пъти при кандидатстване за работа ще се изисква да добавите такава информация. Ако е възможно, включете диапазон, а не конкретна цифра. Никога не знаете дали стартовата заплата е по-висока от тази, която посочвате, и рискувате по този начин по-ниско стартово възнаграждение в тази ситуация.

Ако все пак трябва да обърнете внимание на въпроса за заплатите, опитайте се да разгледате този въпрос в мотивационното си писмо, където отново може да отбележите диапазон и да фокусирате писмото върху друга информация, като например това, което може да донесете на длъжността с вашите качества.

 

Избягвайте остарели фрази и клишета

Някои фрази със сигурност са прекалено използвани, както и някои описания. Почти всеки е „екипен играч“, както и със „силни комуникационни умения“.

Многобройни източници за изследване отбелязват също, че „мултитаскингът“ е неефективна практика, така че избягвайте да включите това в CV-то си.

 

Пропуснете всичко, което може да работи против вас

Били сте уволнени? Получили сте неблагоприятни отзиви? Не включвайте нищо, което автоматично може да ви дисквалифицира.

CV-то не е мястото, където да обясните защо нещо се е объркало в миналото Ви. Това е мястото, където да подчертаете вашите подходящи качества и умения за работата, за която кандидатствате.

Ако сте преминали през нещо неблагоприятно в миналото си, бъдете готови да говорите за това (в най-добра светлина) на интервюто, но не намалявайте своите шансове за успех, като го добавите в CV-то си.

 

Статията е взета от vault.com | Превод и редакция: Калоян Иванов

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com