Интервю с Наталия Таскова – стажант във VP Brands International

14694924_1335763929775328_134754903_n

Наталия Таскова е от Пловдив. Завършва математическата гимназия и заминава за Лондон. Там тя е студент по финанси и счетоводство в Brunel и тази година прекара лятото си в отдел Финансов Контрол във VP Brands International. Днес тя ни разказва за себе си, стажа и опита от Български Кариерен Форум.

1. Разкажи ни малко повече за следването си извън България.

Реших да уча в чужбина още в 10-ти клас. По това време учех Компютърна графика и дизайн в ОМГ Пловдив, но знаех, че искам да продължа Финанси и мисля, че няма по- добро място от Лондон– водещ световен финансов център. В Англия се набляга повече на самообучението– имам определен брой лекции, но повечето време чета самостоятелно. Тук наистина ако не седнеш сам няма да завършиш. Това може да бъде и положително, и негативно, зависи от гледната точка. Така наречените извънкласни дейности за развиване на умения и компетентностти са изключително важни и ценени в моя университет.  Друг важен момент за образованието в Англия е така наречения “networking”- запознанства с хора, работещи в сектор свързан с желаното от нас професионално развитие.

2. Чрез BG Careers Fair ти намери позиция във VP BRANDS INTERNATIONAL. Разкажи ни за работата си там.

Имах удоволствието да прекарам 2 месеца във VP Brands International като част от екипа на отдел Финансов Контрол. Започнах с въведение в компанията, начин на работа, програми и бази данни. Запознах се с продуктовия каталог на фирмата, както и с целевите пазари за които се създават продуктите. Работата включваше също изготвяне на ценови листи, себестойност на продукти и сранение на разходни центрове. Без да преувеличавам- хората са страхотни. Вниманието, което се обръща на стажантите, е огромно. Отделите са сплотени и комуникацията между тях е добра. Имах възможността да работя рамо до рамо с колегите от Финансов Контрол, които ме накараха да се чувствам ценена. Те ми предоставиха голям обем от знания и умения, които допринесоха много за моето развитие. Отдел Човешки ресурси се грижеха всички стажанти да се чувстваме като истинско семейство. Множество игри, събития и пътувания ме сближиха със стажантите и направиха стажа изключително разчупен- учиш не само в офиса, но и посещавайки други офиси и заводи- възможност да се запознаеш с целия процес на работа във фирмата. От лозето, през завода за спирт, бутилиращия цех и чак до офиса където виждаш всичко това в цифри- невероятно! 

3. С какво ти помогна BG Careers Fair 2016? Какви бяха очакванията ти от изложението и бяха ли оправдани?

BG Careers Fair 2016 ми предостави възможността да се запозная с представители на различни фирми в България и да науча за сферата им на работа, развитието им през годините, както и за техните ценности. Присъствах на множество презентации, както и на щандовете за допълнителна информация. Очаквах да срещна професионално развили се българи, мотивирани да работят в България, с етика на европейци и познания за светония пазар. И именно това открих.

4. Какъв съвет би дала на участниците в BG Careers Fair тази година?

Това е уникален шанс, който не е за изпускане! Ако си търсите работа, стаж или просто искате да се запознаете с хора, които вече имат такива, то това е една прекрасна възможност да го направите. Имате свободата да посещавате избирателно презентации, както и да разговаряте с представители на фирми през целия ден. Събитието наистина е направено така, че всеки да може да присъства на това, което намира за интересно. Организацията е отлична! Имате възможност да се запознаете и с други професионалисти/студенти българи в Англия и да получите ценна информация също. Препоръчвам го на всеки и вярвам, че ще останете доволни!

5. Какви са впечатленията ти от работния климат в България? Има ли големи разлики с това, което наблюдаваш извън страната?

Не мога да кажа, че има големи разлики. Англия е една голяма машина, а фирмите тук- по-малки машини. В България наблюдавам подобна картина. Възможности за развитие има и трудът в България се цени. Във VP Brands International имах възможността да се уча от хора, които имаха желанието да ме научат и инвестираха много от времето си в това. Нещо, което в Англия до сега не съм видяла. И въпреки всичко, аз вярвам, че упоритият човек успява навсякъде и никога не е прекалено късно да се завърнеш в родната страна и да оставиш нещо след себе си.

6. Как опитът в България те подготви за работния климат както у нас, така и в чужбина?

Работата във VP Brands International беше прекрасен пример за работа в реална, практическа работна среда. С крайни срокове, с новости, с трудности, но и с усмивка. Мисля, че по- добър опит от това няма, както в България, така и в чужбина. Придобих знания и умения, които могат да бъдат приложени реално в професията, без значение от държавата в която се намирам.

7. Какви са бъдещите ти планове?

Да се завърна в България! Бих искала да работя и да се развивам в България и призовавам хората в чужбина да се замислят за това. Финанси– това е сферата, която съм избрала и вярвам, че ще си намеря добра и достойна работа в България. В далечното бъдеще бих искала да основа академия по Математика за деца със засилен интерес към нея.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com