Интервю със Слави Стоев – маркетинг специалист за iFD Engineering Joint Venture

snimka

 

 

 

Слави Стоев e маркетинг специалист в iFD Engineering Joint Venture. Завършил е висшето си образование в Абърдийн, Шотландия през 2016г със специалност Икономика и Мениджмънт.

 

 

 

Разкажи ни малко повече за следването си извън България.

Следването ми извън България беше едно приключение с всякакъв вид трудности. Първата година в университета беше кошмар, тъй като не познавах никого в Абърдийн и близките ми роднини и приятели ми липсваха. Не веднъж ми е минавало през ума да се откажа и да се прибера в България, но за щастие не го направих. С времето се сприятелих с много хора от всякакви народности и както сами можете да се досетите пребиваването стана значително по-приятно. Впоследствие станах treasurer (ковчежник, касиер) в едно от най-големите общества в университета (Интернационалното) и 2 години по-късно хората ми гласуваха доверие и ме направиха президент. В никакъв случай не съжалявам, че следвах извън България, тъй като смятам, че българското образование не е на същото ниво.

 

Чрез BG Careers Fair ти намери позиция в iFD Engineering Joint Venture. Разкажи ни за работата си там.

Чрез BG Careers Fair успях да си намеря стаж в iFD Engineering Joint Venture през лятото между третата и четвъртата ми година на обучение. Тъй като в университета, по-точно в бизнес факултета се изучава почти всичко свързано с бизнеса, всеки трябва да избере това, което му харесва, и да се стреми към кариера в тази насока. На мен ми допаднаха Маркетингът и Човешките ресурси и си търсих стаж, които да в една от двете сфери. След BG Careers Fair бързо получих отговор от iFD Engineering Joint Venture с предложение за летен стаж в сферата на маркетинга. Приех и така започна моето приключение. Колкото до работата ми тук, задачите естествено бяха по-лесни когато бях стажант отколкото са сега. Общо взето се занимавам с всичко свързано с маркетинга.

 

С какво ти помогна BG Careers Fair 2016? Какви бяха очакванията ти от изложението и бяха ли оправдани?

След като работих известно време в Шотландия бързо осъзнах, че не искам да градя кариерата си там. Чух за BG Careers Fair от един приятел и решихме да отидем заедно. Пътувахме цели 12 часа от Абърдийн до Лондон, но си заслужаваше. Всичко беше много добре организирано, а хората наистина дружелюбни. Личеше си, че правят всичко това в наша полза. Нямах кой знае какви очаквания от форума, защото отивах за първи път. Може би си го представях като форум на университетите, които се правят ежегодно, но не беше съвсем така. Естествено се надявах да намеря стаж в България, за да мога да разбера дали искам да се прибера, когато завърша, и да градя кариерата си у дома.

 

Какъв съвет би дал на участниците в BG Careers Fair тази година?

Да си приготвят няколко CV-та които да раздават на работодателите. Да не се срамуват да разговарят с тях, да задават въпроси и да бъдат усмихнати.

 

Какви са впечатленията ти от работния климат в България? Има ли големи разлики с това, което наблюдаваш извън страната?

Често в чужбина мнението на младите хора е, че в България няма бъдеще, няма работа , заплатите са ниски. Наистина не разбирам откъде идва това мнение, като София е в топ 10 дестинации за стартъпи в света и има огромно количество работни места. Колкото до работния климат в чужбина, работа се намира и наистина заплащането изглежда по-високо на пръв поглед, но трябва да се вземе под внимание и факта, че стандартът на живот е по-скъп. Като цяло нещата се балансират и човек трябва да бъде там, където е щастлив и където се чувства у дома си. За мен това категорично е България.

 

Как опитът в България те подготви за работния климат както у нас, така и в чужбина?

Опитът ми в България ме накара да повярвам, че тук има бъдеще за младите хора. Може би защото iFD Engineering Joint Venture е компания която работи с клиенти в цяла Европа. Нещата, които научих, са универсални и полезни за цял свят.

 

Какви са бъдещите ти планове?

Да се развивам в iFD Engineering Joint Venture и да им бъда максимално полезен. Също така бих искал да следвам магистратура в Copenhagen Business School, Дания.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com