Опит и природен талант

Тази седмица една статия прикова вниманието ни. Hard Work Or Natural Talent? Study Reveals What Impresses Hiring Managers The Most от Ейми Морин. Превод можете да прочетете тук:

Преди всяко интервю за желана от нас позиция, винаги се питаме – какви качества точно са ни нужни за да си спечелим оферта от компанията? Годините опит ли са тези, които ни дават предимство пред конкуренцията, или природните ни таланти и умения? Дали ако изтъкнем прекалено годините опит, интервюиращият няма да помисли, че ‘като сме толкова опитни, защо не сме на по-висока позиция’? Или пък ако изтъкнем, че някои неща ни се отдават по-лесно отколкото на други хора, ще ни вземат за мързеливи?

Е, ново проучване на University College London сочи, че когато искаме да впечатлим на интервю, изненадващо, природният талан бие годините опит.

Защо работодателят клони към природните качества на бъдещия кандидат?

Въпреки че повечето кандидати в проучването не разпознават тази склонност, се оказва че интервюиращите клонят към хора, за които вярват че имат природен талант да се справят с дадена позиция.

В една част от проучването, на двете контролни групи е представен Чарлс, кандидат за определена позиция. На една част от кандидатите е дадена информацията, че Чарлз е природен лидер от първия си ден. На другата – че Чарлз работи упорито за да стане лидер, като по пътя създава важни връзки с хората около себе си.

След това и двете групи слушат записано бизнес предложение от Чарлз. Сега им е поставен задача да оценят Чарлз по различни критерии като възможност за успех, биха ли го назначили и биха ли инвестирали в компанията му. Участниците, които вярвали, че Чарлз има природните дадености да се справи, го оценили по-високо.

В друга част от проучването, на участниците са представени двойки кандидати, които се различават по пет основни показателя, свързани с предприемачество: мениджмънт умения, IQ, инвеститорски капитал, привлечен до момента, и природна даденост срещу устременост.

След като всеки от участниците в проучването е запитан, се оказва че 60% ще изберат природно надарения за позицията, пред устремения. Въпреки че да назначат някой с по-малко опит, но природно талантлив, означава, че компаниите ще похарчат повече за обучението на дадения кандидат, той все още е предпочитаният избор.

След като проучването публикува резултатите в цифри, се оказва, че участниците са готови да се откажат от 4 години опит в кандидат, 8% мениджърски качества, 30 IQ пункта и над $30 000 начислен капитал, за да инвестират в предприемач, с природни бизнес умения.

Иронично, колкото по-опитни били участниците в проучването, толкова по-склонни били да изберат някой с природен талант.

Как да задействаме рзултатите от това проучване за себе си.

Въпреки че упорити кандидати със сигурност биха се справили по-добре с дадена позиция, работодателите обичат да виждат природен талант. За това, ако ти липсват години опит, не го приемай за недостатък.

Вместо да настояваш колко упорито работиш, опитай да изтъкнеш качествата, който са релевантни за позицията и са ти ‘в кръвта’. Да си признаеш, че нещо ти се отдава по-лесно, всъщност може да ти помогне за това повишение или новата позиция, за която кандидатстваш.

Понякога е примамливо да омаловажиш малко или много природния си талант в дадена сфера, защото се притесняваш, че постиженията ти ще бъдат отдадени повече на късмета, а не на уменията ти. Но проучванията сочат, че в очите на работодателя, природният ти талант е много важен за успеха ти като кандидат.

 

За повече интересни статии и интервюта свързани с професионалната сфера, не забравяйте да следите секция Новини в сайта ни и страниците ни за Великобритания и Германия в социалните мрежи.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com