Пет неща, които да правите в Хага (на 5-и октомври 2019)

Говорейки за Нидерландия, в съзнанието на повечето хора се появяват лалета, вятърни мелници и, разбира се, столицата Амстердам. На по-малко от час от преплетените с канали улици на холандската столица се намира третият по големина град в държавата, а именно Хага. Дори и на пръв поглед бледнееща пред ярките (червени) светлини на Амстердам, Хага не само има какво да предложи, но и с лекота ще ви омае в есенните си пейзажи. В подкрепа на това твърдение ще ви представим няколко примерни дестинации, на които може да се насладите в един есенен съботен ден в Хага.

1. Плажът не е само за лятото

Хага е най-големият нидерландски град на брега на Северно море и разбира се голяма част от атракциите в града са свързани именно с плажа. На кеят в Scheveningen може да се насладите на романтична разходка, съпроводена с качване на виенското колело по залез. За феновете на по-екстремните изживявания на кея се предлагат скокове с бънджи и спускане по въжен тролей. Ако денят, избран за посещението ви, е дъждовен, разходка до плажа пак би си заслужавала, защото там освен музей на скулптурите (Museum Beelden aan Zee) има и аквариум (Sea Life Scheveningen).

2. Обиколете Нидерландия за час в Madurodam

На 30-ина минути пеш от плажа се намира парка с миниатюри Madurodam. На територията на парка се разпростират миниатюрни версии на множество холандски забележителности. Сред тях се отличават миниатюрен макет на центъра на Амстердам, на летище Shiphol (Amsterdam) и на по-големите железопътни гари в страната. Освен да обиколите Нидерландия за около час в парка може да проверите и колко тежите, не в килограми, а в сирена.

3. Елени в центъра на града

Колкото и горното изречение да ви се струва небивалица, то е факт. В парка Malieveld, който се намира само на пет минути от центъра на Хага, може освен на зеленина и спокойствие, да се насладите и на елени. Елените пребивават в част от парка, наричана Koekamp, която първоначално е служила за ловно поле на местните графове. Днес Koekamp е дом на няколко вида елени, както и на животните, символ на Хага – щъркелите. Една трета от площта на Хага е в зелени площи и това си личи и от многото паркове в града. Освен горепосочения любимци сред жителите на града са и парка около Landgoed Clingendael, както и Haagse Bos.

4. Музеи за всеки вкус

В случай че посещението ви в Хага е съпътствано от дъжд, не се притеснявайте, тъй като градът предлага достатъчно атракции на закрито. Един от най-известните примери е художествената галерия Mauritshuis, която е дом на картини на най-титулуваните холандски художници, като например “Момичето с перлената обица” на Вермер. Друга заслужаваща споменаване културна дестинация е музеят на Ешер (Escher in Het Paleis), където освен да видите най-известните творби на художника, може да разберете и малко повече за живота му. Не на последно място е и панорамата Месдах (Panorama Mesdag), която представлява цилиндрична картина, висока повече от 14 метра и с диаметър около 40 метра. Картината, съхранявана в построен за целта музей, може да бъде наблюдавана от галерия за наблюдение в центъра на стаята. Цилиндричната перспектива създава илюзията, че зрителят се намира на висока пясъчна дюна с изглед към морето, плажовете и село Шевенинген в края на 19 век. Сред по-алтернативните музеи се открояват музеят Louwman, където са изложени над 250 коли, най-старата сред които от 1886 година, и музеят в кулата Гавангенпоорт (Gevangenpoort), която преди се е ползвала за затвор.

5. “Българският кариерен форум” на 5-и октомври

Ако за екскурзията си изберете първата събота на октомври, силно ви препоръчваме да планирате и посещение на Crowne Plaza Promenade в програмата си. Там от 10:30 часа ще се състои инициативата Български кариерен форум. Организатори са сдружение “Български кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика, а посещението е безплатно с предварителна регистрация.

18 топ компании ще представят възможностите за развитие в родината пред студентите и младите професионалисти в региона. Актуална информация за фирмите изложители и за програмата на деня на събитието бива публикувана на страницата на събитието във Facebook.

Ще те очакваме на 5-и октомври в Хага!


автор: Маргарита Радева, BG Careers Fair

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com