Антонио Григоров, ръководител „Подбор и работодателска марка“ в TBI Bank: “Ценим българите в чужбина, защото имат добри работни навици”

TBI Bank е банка с фокус върху потребителското финансиране и бизнес кредитиране, с клонове в България и Румъния. Банката оперира с партньорска мрежа от над 5 000 търговски обекта, 69 офиса на двата пазара и портфолио с повече от 1,4 млн. регистрирани клиенти. След придобиването на TBIF от 4finance Holding през 2016 г., TBI Bank се присъедини към най-голямата европейска онлайн и мобилна група за потребителско кредитиране. TBI Bank е призната за най-печеливша банка в България през всяка от последните три години (по данни от банковата класация на Капитал, К10).


Казвам се
Антонио Григоров и заемам позицията ръководител „Подбор и работодателска марка“ (Head of Recruitment and Employer Branding) за България и Румъния от септември 2017 г.

Завършил съм университета Стратклайд (Strathclyde), Великобритания, специалност Човешки ресурси. По време на близо четиригодишния ми престой в чужбина не съм преставал да следя тенденциите на пазара в България и Източна Европа. Още тогава забелязах, че много чуждестранни компании отварят представителства в България, много български компании работят на високо световно ниво и всички те предлагат добри условия за развитие и реализация. Все повече виждам, че компаниите и тук започват да осъзнават важността на хората и започват да инвестират в тях.

След като завърших образованието си, започнах като стажант Човешки ресурси в Глазгоу в голяма френска компания. Там имах възможността в рамките на една година да бъда част от четири различни звена, специализирани в различни сфери на човешките ресурси След завръщането си в България, работих като специалист подбор и по различни проекти в областта на човешките ресурси. Непосредствено преди TBI Bank, бях мениджър подбор в 60K.

TBI Bank ми дава възможност да разкрия своя потенциал и идеи. Откакто съм тук например разработих политика за подбор, тракинг система, чрез която кандидатите получават обратна връзка и отговор от нас, а в момента сме в процес на разработване на стажантска програма. Предстои ни и съвместен проект с УНСС за развитие на човешките ресурси. Именно тези неща ме грабнаха – възможността да реализирам идеите си и да науча нови неща,  да изградя себе си като професионалист, работейки в среда от професионалисти.


Нещата, които ми харесват в компанията, са динамика, иновативност, отборен дух, отвореност към новостите, почтеност.

В офиса ме зарежда и вдъхновява срещата с интересни кандидати за работа и колеги, които са мотивирани и имат идеи как да подобрят процесите в банката. Комуникацията е едно от най-важните неща в работния процес – тя е средство да извлечеш вдъхновение от другите.

При нас се става успешен със силна мотивация, непрестанно желание да учиш нови неща и отдаденост.

За успеха са необходими мотивираност, глад за нови знания и целеустременост.

TBI Bank е различна с това, че сме екипни играчи. Вниманието ни е насочено не само към клиента, но и към служителите, нашия най-важен актив. Непрекъснато се стремим да въвеждаме нови иновативни подходи, които да ни помогнат в растежа ни като организация. В момента сме фокусирани към привличането на най-добрите таланти в своята област, както от българския, така и от чужди пазари – това са хора с богат международен опит от 12 националности.

Младата и квалифицирана работна ръка в България е изключително ценен ресурс, за който се борят всички на пазара. Аз смятам, че ако работят усърдно, младите хора могат да наваксат качествата или уменията, които им липсват. Не само ние, но и другите компании на пазара трябва да помогнат на младите хора, за да се адаптират към новите правила на пазара на труда и да осъзнаят какви са техните силни страни.

Включваме се във форума, защото ценим опита, натрупан в чужбина. Към момента около 15 процента от служителите в българския централен офис са живели или учили в чужбина. TBI Bank участва и в други подобни инициативи – съвсем наскоро се включихме в кампанията на PwC „Твоите 25 причини да избереш България“, която цели да подкрепи младите хора да реализират мечтите си в родината.

За нас българите, живели в чужбина са важни, защото те са се докоснали до изграден начин на работа и обикновено имат добри работни навици. В Лондон има много банки и финансови институции, Великобритания е финансовият център на Европа и се надяваме да привлечен обратно служители, които имат развито ноу-хау и могат да го приложат директно на българска почва.

През последните няколко години TBI Bank последователно се нарежда сред най-рентабилните банки на пазара. По данни от банковите класации на специализираните издания Капитал и Банкер, TBI Bank e най-печелившата банка в България по възвращаемост на собствения капитал и активите. Това е голям успех за нас, защото въпреки че сме една от по-малките по активи банки на българския пазар, ние изпъкваме със своята ефективност. Винаги работим едновременно по много проекти, но мога да откроя стажантска ни програма, която ще стартира съвсем скоро и се надявам да се развива всяка година от тук нататък.  Също така, от година и половина в банката тече процес на дигитализация, който да ни превърне в дигитална банка от следващо поколение. Този процес ще доведе до цялостната дигитализация на финансовите услуги, които предоставяме.

Дигитализацията несъмнено ще промени финансовия живот на нашите клиенти – целта ни е услугите ни да са достъпни отвсякъде и клиентът да не трябва да посещава банков клон всеки път, когато има нужда от кредит или иска да си открие депозит. До момента TBI Bank оперираше като специализиран офлайн и онлайн кредитор за физически лица и малки и средни предприятия в България и Румъния. Сега съсредоточаваме усилията си да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение. Така ще подобрим финансовия живот не само на настоящите ни клиенти, но и на хората, които остават недоволни от съществуващите банки, и на тези, които предпочитат дигиталните услуги.

Работният ми ден започва в 9 часа с преглеждане на пощата и среща с колегите от екипа, кратък ъпдейт и полагане на основните цели за деня.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com