„Бай Ганьо“ в Манхайм

Всяка есен стотици зрелостници напускат България в посока Германия, за да следват в едни от най-престижните университети на Стария континент, впускайки се в своето първо голямо предизвикателство далеч от дома.

За всички тях предстои ново предизвикателство в една чужда страна, която ще им предостави възможността да се докоснат до нови култури, нови запознанства, нови езици… може би и своето ново „Аз“.

Манхайм е една от най-желаните дестинации за академично развитие с оглед на високото реноме на местния държавен университет – University of Mannheim. По актуални данни студентите наброяват 12 000, а българската общност е сред най-активните интернационални диаспори в учебното заведение. От почти 15 години насам всички новопристигнали сънародници посреща студентското сдружение „Бай Ганьо“. Целта на инициаторите е преди всичко да се запознаят с тях и да ги приобщят към утвърдената организация към Манхаймския университет.

Редом с ежеседмичните събирания, екскурзиите и забавленията, студентите от „Бай Ганьо“ организират събития с благотворителни цели. Повече за инициативите на сънародниците ни в Манхайм разказва за BG Careers Fair Иван Райнов, председател на сдружението.


Иван Райнов е на 23 години от Ловеч. Студент е със специалност „Политически науки“ в Манхаймския университет, като живее в Германия от август 2013. Заема поста Председател на „Бай Ганьо“ от март 2017.

 


Сдружението „Бай Ганьо“ е основано през 2004 година, като през годините се е установило и наложило като едно от най-активните представители на български студентски общества в Германия. Всяка година в организацията встъпват около 20 нови членове. Не е задължително условие кандидатите да са студенти, като е достатъчно те да подкрепят целите и идеите на сдружението.

Организацията се оглавява от управителен съвет, състоящ се от председател, двама заместник-председатели и счетоводител, които биват подкрепяни от още седем членове, активно занимаващи се с оперативните дейности на структурата и формиращи Разширения управителен съвет. Той бива избиран от членовете на организацията, към които спадат и почетните лица с особени заслуги за развитието на „Бай Ганьо“. Членската такса е 10 евро на семестър, като приходите спомагат планирането и осъществяването на кампаниите на сдружението.

Традиционните срещи се провеждат веднъж на всеки две седмици, на които се обсъждат предстоящите мероприятия и идеи за бъдещи такива. Събитията са разнообразни: екскурзии, взаимно сътрудничество с останалите академични организации, ежегоден Великденски грил, студентски партита и традиционна среща с новодошлите в университета.

„Това, което виждаме всяка година на тези срещи, е, че първокурсниците са все още объркани и не знаят какво им предстои. Но това е абсолютно нормално, като се има предвид, че едва от няколко дни или седмици са в напълно нова страна с различна култура. Позитивното е, че след срещата всички са научили малко или много за следването и живота в Манхайм. Повечето от първокурсниците успяват и да установят контакт с много от останалите студенти и това със сигурност допринася за това да се чувстват по–спокойни и да знаят, че има на кого да разчитат при трудности. Успоредно с това се опитваме да мотивираме и привлечем възможно най–много от новодошлите да се включат в организацията. Този семестър например трима първокурсници станаха част от Разширения управителен съвет още през първия им месец в университета. Така те допринасят с много нови идеи, а същевременно могат директно да се запознаят отблизо с това как функционира сдружението и впоследствие да продължат развитието му.“ — разказва Иван.

Една от скорошните си кампании „Бай Ганьо“ организира в продължение на последния месец, като се включи в Коледната благотворителна акция, която сдружението предприема години наред. През ноември в рамките на два поредни уикенда се състояха работилници за празнични играчки, украшения и картички. Ръчно изработените изделия бяха продавани на организиран за целта благотворителен базар в университета. Към момента приходите от акцията възлизат на 300 евро, но тя ще продължи и през целия декември, както и през началото на новата година. Средствата са предназначени за фондация „Свети Николай Чудотворец“ от Добрич и нейния проект „Чудната градина“, която има за цел създаването на оранжерия, в която да работят младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища.

„С фондация „Свети Николай Чудотворец“ работим за първи път. В последните няколко години се стараем да подпомагаме различни инициативи и направихме проучване, при което попаднахме на фондацията. Помощ при комуникацията ни оказаха и момичета от нашето сдружение, които лично познават ръководители на проекта. След като получихме бърз и конкретен отговор от фондацията за идеята и нейния план, не беше трудно решение да подкрепим каузата.“ — споделя Иван за коледната благотворителна акция.

Именно тази кампания ознаменува и днешния студентски празник – 8-и декември, който по традиция в Манхайм не се отбелязва със специално събитие, тъй като студентите тепърва навлизат в изпитна сесия, която продължава до коледната ваканция. Въпреки това сдружението изпраща позитивна и успешна 2018-а година. Сред успехите на организацията са реализираните събития, затвърждаването на позициите на сдружението както в университета, така и сред студентската общност в Манхайм, за което Иван споделя:

„В последните години се движим все повече в интернационална посока. Един пример за това е, че комуникацията ни на основните канали като Facebook и Instagram вече е почти изцяло на английски език. Това ни отваря за многобройните интернационални студенти, които следват в нашия университет. Събитията ни също така в последните години са посетени от все повече чужденци и може би най-значимият успех в тази връзка бе, че имахме и германка в Разширения управителен съвет през миналия семестър.“

През новата 2019-а година сдружението ще отбележи своя 15-и рожден ден, чиято подготовка вече е в разгара си. В средата на февруари на официална вечер в бароковия дворец на Манхайм „Бай Ганьо“ ще посрещне официални гости от университета, от общината, партньори и приятели, бивши членове на управителния съвет на сдружението и още много други студенти. Съвсем скоро предстои и подробна информация относно събитието.

„За последните 15 години „Бай Ганьо“ допринася с помощ и подкрепа при възникнал проблем и въпрос, предоставя информация за университета и града, помага за интеграцията на интернационалните студенти в Германия, като също така и поддържа българския дух. Това, че предоставя възможността да работиш с млади и мотивирани хора – в повечето случаи и добри приятели – е позитивен ефект върху живота на българските студенти. От друга страна, просто като посетител на нашите събития, имайки възможност да участваш в добри каузи, или просто да отчетеш голям български празник с други свои сънародници на 2 000 километра от дома, също влияе положително върху живота на всеки един от нас.“

 

ЧЕСТИТ ОСМИ ДЕКЕМВРИ, БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ ОТ МАНХАЙМ И ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ! 


„Бай Ганьо“ еонлайн и може да бъде намерен във Facebook, Instagram и LinkedIn. Повече информация за сдружението е достъпна на официалния уебсайт на организацията.

Ако имаш желание да окажеш своята финансова подкрепа за студентско сдружение „Бай Ганьо“ в Манхайм, можеш да го направиш чрез:

Получател: Bai Ganyo
Банка: Sparkasse Mannheim
Bank code: 670 505 05
Account-Nr.: 383 75 741
IBAN: DE26 6705 0505 0038 3757 41
BIC: MANSDE66XXX

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com