“Български кариерен форум” дебютира в Берлин

Днес се проведе превърналото се в ежегодна традиция кариерно изложение на “Българския кариерен форум”. Тазгодишното издание бе дебютно за немската столица, след като в последните три години събитията се проведоха във Франкфурт. Новата локация и слънчевото априлско време доведоха българи от цяла Германия в зала FORUM Factory в Берлин, за да се запознаят с водещи представители на родния бизнес и научат повече за своите възможности за кариерна реализация обратно у дома.

Началото на събитието бе поставено от Елена Карагяурова и Явор Гочев от координационния екип на организацията, които приветстваха изложителите и първите посетители и поздравиха многобройния екип на “Български кариерен форум” за усърдната работа в последната половин година.

„Три години поред организирахме Форума във Франкфурт, където станахме изключително разпознаваеми. Сега предизвикателството пред нас е Берлин с надеждата и тук да станем част от живота на българската диаспора.“ – разказа Кристиян Бегажев, координатор на корпоративния екип в “Български кариерен форум”.

В хода на кариерния ден освен персонални консултации в фирмите изложители, посетителите имаха възможност да вземат участие в информационни презентации и практически работилници от страна на компаниите. В допълнение, съвети и насоки по изготвянето на професионална автобиография и резюме гостите на изложенията получава лично от Марионела Божкова, висококвалифициран консултант в сферата на човешките ресурси. За втора поредна година основен спонсор на кампанията бе „Теси“, най-големият български и водещ европейски производител на електрически бойлери и отоплителни уреди за дома.

Днешното изложение бе белязано от абсолютен рекорд на заявилите участие фирми. 32 опериращи в България компании от индустриите на компютърните технологии, инженерните специалности, банковия и финансов сектор, потребителските услуги и човешките ресурси разговаряха с младите, желаещи отново да изберат България за своята реализация.

„Български кариерен форум“ е като девиза на София – „Расте, но не старее.“. Запазва се младежкият дух и многото положителни и приятелски чувства. Виждам колко лесно хората стават приятели дори на това събитие. Форумът носи много надежда!“ – сподели Ясмина Тал, представител на ChaosGroup, компания, световно утвърдила се със своите технологиите, свързани с компютърна графика.

Разнообразни бяха профилите и на заинтересованите да се консултират с компаниите студенти и млади професионалисти – от първокурсници до специалисти със солидна визитка и дългогодишен международен опит.

„На форума ме доведе идеята да се запозная с различни възможности за продължаване на кариера в България и да комбинирам уикенда с приятна разходка в Берлин. Направи ми впечатление, че компаниите са доста отворени, проучващи внимателно индивидуалния профил и предпоставящи да вярвам, че мога да намеря нещо добро в България. Тук ми липсват както семейството и приятелите, така и като цяло баланса, който може да се постигне между кариерно и лично развитие.“ – бяха думите на Даниел Йорданов, първият посетител на събитието днес, който бе пропътувал разстоянието от Нюрнберг до Берлин.

В основата на организацията стоят някогашни български студенти в чужбина, които днес успешно се реализират обратно в родината. Началото на „Български кариерен форум“ датира от 2013-а година, а Берлин е четвъртата локация, на която се провежда ежегодното изложение. Значителна подкрепа оказват настоящи български студенти на Запад, които изцяло доброволчески се посвещават в професионалната реализация на проекта.

Всяка година техни връстници получават шанса да надникнат в работния процес в професионалната среда в България, с което да се доближат още повече до идеята един ден да се завърнат у дома. Същевременно по-големите им сънародници, които от години се развиват зад граница, окончателно предприемат крачката да продължат кариерата си в България.

С днешното изложение в Берлин завърши и тазгодишния форумен календар на „Български кариерен форум“, който едва след няколко месеца ще стартира новата организация за предстоящите събития през пролетта на 2019-а. Онлайн платформата на форума обаче остава напълно достъпна за всички заинтересовани по всяко време на годината. Само на един клик разстояние българите в чужбина имат възможността да поместят своето CV, да разгледат най-атрактивните позиции за практика или директно назначение и да останат в пряк контакт с фирмените партньори на „Български кариерен форум“.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com