“Българският кариерен форум” дебютира в Кьолн

Близо 200 българи, които учат и работят в Германия, посетиха първото издание на „Българския кариерен форум“ в Университета в Кьолн. В изложението участваха 20 водещи родни компании, които представиха дейността си и отправиха към младите ни сънародници атрактивни предложения за работа и професионално развитие у нас.

Организатори на събитието са сдружение „Български кариерен форум“, Министерство на труда и социалната политика и Клуб „Будители“, а домакин бе Университетът в Кьолн.

Изложението бе открито от Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, Невена Бабева – ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси към Посолството на Република България в Берлин, Елена Димитрова – председател на Клуб “Будители” и Ангел Игнатов – председател на “Български кариерен форум”.

“Мисля, че тук учат много умни и амбициозни млади хора, които след като получат своето образование в тези престижни университети, ще могат да се реализират и да работят в България. Нека всички те да намерят пътя в живота с добра кариера и добър начин на живот в родината!” – приветства заместник-министър Зорница Русинова присъстващите на изложението днес.

Близо 200 учащи и вече реализирали се в чужбина наши сънародници се срещнаха с 20 компании от сферата на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и с някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Сред посетителите имаше, както студенти, така и вече работещи българи, които търсят своя път за реализация обратно в родината.

Интересът ми към форума е породен още от миналата година. Изложението днес в Кьолн ме привлече, защото живея в Холандия, и посещаемостта на събитието ме впечатли, защото срещнах много интересни личности, мои приятели и състуденти.“ – разказа Виктория Димова, завършила в Университет „Вилхелм“ на Вестфалия в Мюнстер.

Гостите на изложението имаха възможност да научат за пазара на труда в България и актуалната икономическа ситуация у нас от заместник-министър Зорница Русинова, която разказа за динамичната бизнес среда в родината. Присъстващите имаха и шанса да получат безплатни професионални снимки за CV, изпълнението на които се осъществи благодарение на екипа на MediaPulse.

Събитието в Кьолн се осъществи и с подкрепата на TESY България, които са дългогодишни партньори на “Български кариерен форум”, както и българските компании Trading212 и “Алианс Принт”.

След точно месец, на 11-и май, предстои и третото от общо четири планувани изложения през 2019 година. За първи път събитието ще се проведе в баварската столица Мюнхен, който е вторият по популярност сред българските студенти във Федералната Република, а домакин на събитието ще бъде Konferenzzentrum München.


снимки: Гергана Кошутанска

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com