„Трябва да поговорим…“

Как да обсъдим увеличение на заплатата с шефа си?

Проучванията от последните години показват увеличение на заплатите в повечето сектори в България, но въпреки това усещането сред хората, че полученото възнаграждение не отговаря на качеството на свършената работа остава. Докато някои предпочитат при неудовлетворяващо заплащане да сменят работодателя, то други избират да се задържат на едно място и да чакат възможност за развитие от настоящия им шеф. В този случай, обаче, те със сигурност искат всеотдайността им да бъде компенсирана подобаващо.

И все пак дори за опитните кучета разговорът за повишение може да е плашещ. Проучвания показват, че този вид разговори са определени като най-страховитите в бизнес средата, а по-малко от половината служители никога не са повдигали въпроса за повишение. Представителите на генерация Y са дори по-малко склонни да започнат разговор на темата от родителите си.

Трябва да се отбележи, че това не е лек разговор и за мениджърите. Много от тях не се чувстват в свои води при работа с хора.

Най-трудно е за тези, които не работят директно с по-висшите в йерархията на фирмата. Те може да нямат толкова развита връзка с мениджъра си и да не могат да намерят как непринудено да включат темата за повишение в разговора.

Трудният разговор не означава да се говори твърдо

Обсъждането на заплатата всъщност е просто форма на преговори. А преговорите в бизнеса реално се въртят около това да се постигне добавяне на стойност за всички страни. Тоест това е нещо, в което вече имаш опит, особено ако се занимаваш с продажби.

Бил си нает на работа, като си знаел стойността си и как да я представиш убедително. Целият процес при наемането ти на работа, от сглобяването на резюмето, през кандидатстването с него и до ръкостискането за „добре дошъл“, представлява процеса на взаимно създаване на стойност от теб и работодателя ти. Подобен е и процесът при искане на повишение, когато вече си специалист на позицията си. Мисли за обсъждането на заплатата ти като продължение на разговора при приемането на позицията ти. И просто е време да си сверите часовниците отново. Ето три неща, за които да помислиш, при подготовката си за разговорът.

1. Настрой се позитивно

Повечето хора започват да си мислят за повишение, когато има разминаване между това, с което допринасят за бизнеса и възнаграждението, което получават за труда си. Това е окей. Нещата се объркват най-често когато стане въпрос за мотивацията зад желанието за провеждане на подобен разговор. Някои чакат докато не развият силни негативни чувства относно темата, а други се тревожат, че не успяват да поддържат даден висок стандарт.

Проучвания показват, че е по-вероятно да постигнеш по-добър резултат от преговорите, ако успееш да неутрализираш негативните чувства и се концентрираш върху релевантните неща. Как да го постигнеш? Върни сe на разминаванията и се опитай да ги погледнеш от позитивната им страна. Попитай се в кои сфери си надградил резултатите си най-осезаемо? Какви нови полезни за компанията умения си придобил? Кои поставени цели си постигнал и надминал?

Помисли и какво си допринесъл за развитието на екипа, в който си? Помагаш ли и в различни аспекти, от тези които са ти зададени? С колко стойността ти се е увеличила за последните шест месеца? Не може да очакваш, че мениджърът ти знае за всичките ти постижения. Използвай разговора, за да му покажеш, както твоето развитие, така и на целия екип.

2. Напиши си домашното

Правилната мотивация ще те успокои преди трудния разговор, а добрата подготовка ще помогне самочувствието ти по време на разговора. Двете главни неща, които да подготвиш, са информация и алтернативи.

По-конкретно трябва да прецениш какъв е наборът от развръзки, на които би се съгласил както ти, така и шефът ти.

Предпоставка за това е да се информираш точната стойност, на която се определяш на трудовия пазар и каква допълнителна стойност носиш на фирмата, заемайки сегашната си позиция. Това не е никак дребна задача, но в крайна сметка е твоя отговорност да знаеш цената си.

Твоя отговорност е също така да разбереш и гледната точка на работодателя си. Какви са практиките в компанията при увеличение? Какво получават други на подобна на твоята позиции и как ти се справяш в сравнение с тях? Най-важното: има ли достатъчно заделени пари в бюджета за повишения на заплати?

И накрая, какви алтернативи би приел, ако мениджърът ти не може да ти предложи по-високо заплащане към момента на разговор? Широкоразпространени алтернативи са например по-големи бонуси, стокови опции, право на по-дълъг платен отпуск или допълнителни здравноосигурителни привилегии.

3. Погрижи се всички да спечелят

Проучванията показват, че при провеждане на разговор за заплатата има два подхода: преговаряш за лично издигане или за издигане на всички. Ако предпочетеш да се концентрираш върху собственото си повишение, ще постигнеш най-високия резултат, без значение от цената. Като цяло не е добра идея, ако цената е презрение от страна на колегите ти или дори от шефа.

За повечето хора да играят за всеобщото благо е по-добрият вариант. Целта ти е както ти така и мениджърът ти да си тръгнете доволни и по-мотивирани да работите продуктивно заедно от преди разговора. Търсиш сделка win-win. Казаното от теб включва, както това, което повишението ще донесе на теб, така и подобренията от гледна точка на мениджъра ти. Говориш първо за стойност и след това за цена.

Списък на полезни неща, ако планираш разговор за повишение:
  • Напиши си домашното. Не рискувай работодателят ти да ти води лекция
  • Консултирай се с HR-отдела, ако имаш възможността, за да получиш информация относно практиките за повишение в компанията и дали сега е правилният момент
  • Уговори си срещата с работодателя предварително и му кажи каква е целта ѝ
  • Направи си списък с успешните си проекти и постигнатите си цели
  • Репетирай, бъди готов да отвърнеш, ако трябва
  • Задръж нещата позитивни от началото до края
  • Мисли win-win
  • Бъди себе си и уверен, така ще си проличи, че си се подготвил

Не оставяй табу-тематиката на разговорите за повишение да те уплаши. Подготви се и направи проучванията си и ще си тръгнеш от срещата с шефа си, чувствайки се горд и с по-голяма заплата.

Успех!


източник: HubSpot, Tough Talk: How to Discuss Salary with Your Boss
превод и редакция: Маргарита Радева, BG Careers Fair

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com