4 начина да направите CV-то си по-забележимо

По време на дългата ми кариера като рекрутър, през ръцете ми са минавали безброй CV-та. От добри до не чак толкова добри, до потресаващи… виждала съм всичко.

Искате ли да знаете кое е най-важното нещо на което да обърнете внимание, за да хванете окото на един рекрутър? Мислете различно!

Ето един пример: преглеждайки множество нови кандидатури за стартова позиция в маркетинг отдела, попаднах на една от тях, която беше наименувана “ОТВОРИ МЕ”. Разбира се, любопитството надделя и това, което изскочи пред мен, беше забавна и добре премислена PowerPoint презентация, която съдържаше информацията и опита на кандидата.

С допълнително положените усилия да изпъкне кандидатурата му, кандидатът си осигури интервю за работа.
Ето няколко точки, по които да помислите за подобрения при съставяне на кандидатура:

1. Преразглеждане и преформатиране

Винаги преразглеждайте CV-то си, за да видите къде има нужда от подобрения. Дори на пръв поглед незначимите неща като избирането на различен стил и шрифт или пренареждането на информацията могат да са от голямо значение.
За да избегнете CV-то ви да заприлича на ферман, добавяйки трета страница (четвъртата е табу!), просто премахнете позициите, които не са релевантни спрямо тази, за която кандидатствате.
Вече не е нужно да завършвате със стандартното “Препоръки, налични при поискване” (или нещо от този тип). Всеки работодател, който проявява интерес, ще ви ги поиска, когато дойде времето.

2. Добавете хиперлинкове

Може да замените краткото описание на компаниите, за които сте работили, с хиперлинк към техните уебстраници.
Ако имате блог или уебстраница, или какъвто и да било проект, върху който сте работили и се намира на някоя платформа (YouTube, WordPress и т.н.), винаги може да го свържете.
Добавянето на линк към LinkedIn профила ви също е добра идея.

3. Не просто казвайте, а показвайте

Ако имате възможност да добавите някои интересни графики, не се притеснявайте да го направите.
Ето няколко примера за креативни CV-та, вариращи от готини, до малко крайни. Подходете професионално и внимавайте с избора на шрифт и цвят, но това все пак не пречи да се позабавлявате с вашето CV.
Въпреки че повечето системи ползвани от рекрутъри разпознават голямо разнообразие от формати, винаги запазвайте файловете си в Word или PDF формат.

4. Редакция, редакция и пак редакция

Никога не подценявайте силата на CV, което е добре написано и лишено от правописни и граматически грешки. За рекрутърите това само по себе си говори много за професионализма на човека.
Въпреки наличието на безплатни приложения за редакция, винаги може да попитате колега или приятел да прегледа вашето CV, особено след като сте отделили часове в писане и редактиране.

П.П. Забавен факт: според проучване на Кеймбриджкия университет, средното време, което един recruiter отделя на CV, e… 6 секунди!

П.П.П. Може би вече не ви се струва толкова забавен, но не оставяйте това да ви демотивира, а обърнете внимание на гореспоменатите начини да направите CV-то си по-забележимо.


източник: Accenture, 4 Ways to Help Get Your Resume Noticed
превод и редакция: Георги Бонев, BG Careers Fair

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com