Интервю с Марина Найкова- оперативен мениджър в Easy Consult

Marina.NaykovaМарина Найкова e oперативен мениджър в Easy Consult. Тя има над 13 годишен опит в областта на човешките ресурси като водещ експерт в Управлението на таланти – набиране, маркетинг, развитие; стратегически бизнес инициативи – развитие на партньорски взаимоотношения, статистически процесен контрол; развиване на работната сила и анализ; управление на човешките ресурси, работна среда и добри практики; подобряване на организацията, управление на проекти, оценяване работата и постиженията на персонала; комуникации, аутсорсинг на човешки ресурси и бизнес процеси и други функции, свързани с орзанизационно консултиране.

Марина се присъедини към Изи Консулт в началото на 2012г. и отговаря за всички проекти, свързани с подбор на квалифициран персонал в компанията.

През последните осем години Марина е оглавявала отделите, занимаващи се с подбор на персонал в българските представителства на глобалните лидери CPL и Adecco, с фокус върху информационните технологии. Тя е ръководила всички проекти по набиране на персонал за външни клиенти, екипи, специализирани в подбора на IT персонал и е съблюдавала постигането на заложените цели. Отговаряла е също и за управлението на клиентската база и за разрастването на бизнеса на компаниите. Марина има и 3 годишен опит като водещ експерт по направления  „Обучения и квалификация“ и „Управление на знанието“.

Марина има бакалавърска степен по Бизнес администрация от Weber State в Огдън, Юта, САЩ и същата специализация по Бизнес администрация от Северозападния Бизнес Колеж в Чикаго, Илинойс, САЩ.

Какъв е идеалният за Вас кандидат за работа?
Това е човекът, чиято идеалност всъщност се състои в това, че той добре разбира ролята си, силните страни на досегашния си опит и насоките, в които иска да се развива. Той умее да развива себе си, както и дейността, с която се е захванал.

Кое е първото нещо, на което обръщате внимание в една апликация за работа?
Неизменно прави впечатление начинът, по който човек е презентирал своя опит, както и как е формулирал и акцентирал важни моменти от биографията си. Добре обобщеният предишен опит и очертани сфери на експертиза също допринасят за изграждане на цялостна представа за опита, както и потенциала на кандидата.

Как изглежда един работен ден в Easy Consult? С какво се отличава работната среда в Easy Consult?
Всеки ден преминава в обичайната позитивна и колегиална атмосфера, както и засилена комуникация с кандидати и партньори. Желанието да подхождаме към всеки един проект с енергия и амбиция да дадем най-доброто е в унисон и с желанието да се разбираме взаимно като екип, както и с хората, с които работим съвместно.

Разкажете ни малко повече за участието си в BG Careers Fair. Какво ви накара да се включите в изложението и какви са очакванията Ви?
Както всяка година BG Careers Fair показва, че има много млади хора, мотивирани да се развиват в България. С участието си показваме подкрепа и съдействие за тяхната реализация.

Какъв съвет бихте дали на участниците в изложението? Как биха могли да се подготвят по-добре?
Интересът към събитието сам по себе си показва една добра подготовка и способност за ориентиране за възможностите на пазара. Най-важната подготовка е любопитството, желанието за диалог и научаване на нещо ново.

Според Вас, кои качества е важно да развиват младите хора, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?
Ключово е да вярват в себе си и своите възможности. Пазарът е отворен за млади хора, предизвикателството е да се открият възможностите, да се добие информация за тях от работодателите и HR специалистите. Изискват се както търпение, така и постоянство.

С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?
Според данни от Българския национален статистически институт и преброяване на населението, броят на българите, решили да се завърнат в България от чужбина, се е увеличил в последните години. Това означава, че се завръща интересът към професионалните и житейски възможности, които предлага животът у нас. Надяваме се да се поддържа тенденцията на взаимен интерес – както младите хора да са мотивирани да с развиват у нас, така и работодателите да са мотивирани да ги развиват и да инвестират в тях.

От гледна точка както на местно, така и на международно ниво, пазарът ни е динамичен и предлага възможности за развитие на професионални проекти. България поначало гради имидж на страна с квалифицирани специалисти и благоприятна среда за развиване на бизнес проекти. България поддържа и конкурентноспособността си по отношение на сфери на развитие като аутсорсинга. Българският сектор на информационни технологии например е на път да достигне рекордни нива по отношение на дяла си в БВП на страната и това се дължи и на репутацията на нашите специалисти.

Какви са уникалните предизвикателства в сектора, в който работите? Какви са очакванията Ви за бъдещото му развитие?
Очакванията са за успешно преодоляване на предизвикателствата, състоящи се в продължаване на динамичното развитие на пазара на труда, едновременно увеличаване на възможностите за търсещите работа и на възможностите за предлагащите професионално развитие.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com