Полина Цолова за талантът, който търси IBM

IBM logoIBM е сред водещите ИТ компании за високотехнологични услуги в света. Главният офис на компанията е със седалище в Армонк, Ню Йорк, САЩ. IBM предлага широка гама от услуги, бизнес решения и технологии  – ИТ инфраструктурни услуги (IT Infrastructure Services), технически услуги (хардуер и софтуер), свързани с продуктите на IBM, софтуерни решения, сървърни услуги, широк спектър от BPO услуги (финанси и администрация, доставки, техническа поддръжка, финансов анализ).

IBM фокусира дейностите си в няколко основни направления и те са свързани с облачните технологии, аналитичните инструменти, мобилните решения и разбира се с комплексна ИТ сигурност в условия на все по-голяма свързаност.

Компанията навлиза в следващия етап на своето развитие с когнитивните системи, към които принадлежи и суперкомпютърът Уотсън. Когнитивните технологии са изцяло нов модел на изчисления, който включва широка гама технологични иновации в областта на анализите, обработката на естествен език и обучение на машини.

Уотсън e когнитивна система разработена от IBM, която може да обработва големи обеми от структурирани и неструктурирани данни и да ги превръща в полезна информация, която да помага на хората да вземат аргументирани решения за своите бизнес нужди.

IBM е в България от началото на миналия век. Винаги сме били и ще бъдем стратегически партньор, който е готов да помага на държавата и на бизнеса да се възползват от най-модерните информационни технологии за по-бърз икономически ръст и по-добра конкурентоспособност.

unnamed (1)Полина Цолова – Експерт Подбор, IBM България

Кои са най-важните черти, които успешният кандидат за работа трябва да притежава?

П. Ц.: Много зависи от позицията, за която кандидатства и ролята му в екипа. Със сигурност обаче трябва да притежава умения и качества като гъвкавост и мисленето извън рамката. Последното много помага при решаване на различни казуси или измисляне на нови решения. Предимство е също да прави паралел между реалните житейски ситуации и качествата, които твърди, че притежава.

 

Кое е първото нещо, на което обръщате внимание, преглеждайки CV на кандидат за работа?

П. Ц.: Дали и колко често кандидатът е сменял работните места. Това е знак дали е отдаден на професията, дали има ясни цели и разбира се дали е постоянен в решенията си.


Как изглежда един обикновен работен ден в IBM? Какво е типично за работната среда?

П. Ц.: Определено динамиката е нещо, което присъства постоянно в компанията. В IBM всеки работен ден предлага голямо разнообразие от възможности, казуси и интересни решения. Тук ценим личната мотивация и желание за успех и вярваме, че в комбинация с възможността за баланс между професионалния и личния живот, даваме възможност на служителите си да постигнат високи резултати и удовлетворение от работата си.


Разкажете ни повече за участието ви в BG Career Fair? Какво ви накара да се включите и какви са очакванията ви?

П. Ц.: Очакванията ни са да покажем какви са начините, чрез които IBM подкрепя млади таланти като им помага да растат и развиват своите познания и способности, за да бъдат готови за нуждите на икономика базирана на знанието. IBM е компания, която постоянно се развива и е готова да сподели своето знание. Залагаме изключително на придобиването на нови познания, които възпитават у всеки ключови умения за справяне с професионалните предизвикателства.

 

Какво бихте посъветвали хората, които планират да посетят изложението? Как по-добре да се подготвят за събитието?

П. Ц.: Най-добрият съвет е да бъдат подготвени с информация за конкретните позиции, които представляват интерес за тях. В мобилната ера, в която живеем, информацията е лесно достъпна, така че със сигурност трябва да са любопитни.


Споделете своята гледна точка за значимите черти/характеристики, които младите хора е добре да подобрят, за да успеят на трудовия пазар?

П. Ц.: Владеенето на чужди езици е предимство и е една от най-търсените професионални квалификации днес. В комбинация с постоянство и логическо мислене, кандидатите няма да имат проблем да намерят своето място на пазара за таланти.

Разкажете ни повече за някой проект, върху който работите и който ви вдъхновява?

П. Ц.: Ежедневно проектите са част от динамиката в IBM. Всеки работен ден е едно ново предизвикателство, било то  служебна отговорност към колега или работа с клиент на компанията. Това дава отражение върху бъдещето кариерно развитие на нашите таланти. А за нас бъдещето е достатъчно вдъхновяващо.

 

Ако искате да се срещнете с IBM и да разберете повече за възможностите, които те и други топ работодатели в България предлагат, не забравяйте да се регистрирате за изложението във Франкфурт.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com