IBM – световен технологичен лидер

IBM logoIBM е сред водещите ИТ компании за високотехнологични услуги в света. Главният офис на компанията е със седалище в Армонк, Ню Йорк, САЩ. IBM предлага широка гама от услуги, бизнес решения и технологии  – ИТ инфраструктурни услуги (IT Infrastructure Services), технически услуги (хардуер и софтуер), свързани с продуктите на IBM, софтуерни решения, сървърни услуги, широк спектър от BPO услуги (финанси и администрация, доставки, техническа поддръжка, финансов анализ).

IBM фокусира дейностите си в няколко основни направления и те са свързани с облачните технологии, аналитичните инструменти, мобилните решения и разбира се с комплексна ИТ сигурност в условия на все по-голяма свързаност.

Компанията навлиза в следващия етап на своето развитие с когнитивните системи, към които принадлежи и суперкомпютърът Уотсън. Когнитивните технологии са изцяло нов модел на изчисления, който включва широка гама технологични иновации в областта на анализите, обработката на естествен език и обучение на машини.

Уотсън e когнитивна система разработена от IBM, която може да обработва големи обеми от структурирани и неструктурирани данни и да ги превръща в полезна информация, която да помага на хората да вземат аргументирани решения за своите бизнес нужди.

IBM е в България от началото на миналия век. Винаги сме били и ще бъдем стратегически партньор, който е готов да помага на държавата и на бизнеса да се възползват от най-модерните информационни технологии за по-бърз икономически ръст и по-добра конкурентоспособност.

unnamedВалери Кавалски – IBM Enterprise Enablement & Operations Location Leader for Bulgaria, IBM България

След като завършва Университета за национално и световно стопанство в София със степен бакалавър по Бизнес администрация, Валери изкарва стажа си в САЩ и прекарва общо 3 години там. Раждането на дъщеря му е това, което го кара да се установи отново в София и да започне работа в IBMИзследването на нови възможности и безкрайните предизвикателства е нещото, което го привлича към организацията на Shared Services в IBM, а възможността да работи и да си сътрудничи с хора от целия свят е това, което я прави уникална.

 

Какви са предизвикателствата и възможностите пред бизнеса в България през 2016 г.?

В. К.: Едно от основните предизвикателства пред бизнеса ще бъде да внедри и да се възползва от технологии за анализ на данни, на базата на които впоследствие ще се вземат стратегически решения. Всеки ден в света се генерират 2,5 квинтилиона байта информация. Огромна част от  тези данни не са структурирани и компаниите, които успеят да „разберат“ тези данни, ще бъдат много по-напред от останалите. Не случайно според 63% от висшите мениджъри в световен мащаб облачните и аналитичните технологии ще имат голямо влияние върху бизнеса в средносрочен план.

IBM предоставя цялостен подход, който помага на българските ни клиенти да се възползват от възможностите на „Интернет на нещата“ и на облачните технологии, да анализират в реално време огромни обеми от данни и бързо да разработват, тестват и внедряват нови приложения и услуги, като разчитат на най-високо ниво на ИТ сигурност. Това е гаранция за устойчив и постоянен икономически ръст и начин да бъдеш конкурентноспособен на пазара.

 

Какъв ще бъде вашият основен фокус през 2016 г., в професионален и в личен професионален план?

В. К.: IBM стимулира служителите си непрекъснато да развиват и надграждат уменията си чрез специална вътрешна платформа, даваща безплатен и неограничен достъп до материали за обучение и личностно развитие. В тази връзка, фокус в професионален план ще бъде да продължавам да развивам уменията си в моята сфера на дейност.  За мен основен професионален приоритет ще бъде и поддържането на високата мотивация на екипа. В IBM ценим изключително много личната мотивация и желание за успех и вярваме, че даваме възможност на служителите си да постигнат високи резултати и удовлетворение от работата си. Мотивираният екип и желанието да бъдем всеки ден по-добри от вчера е гаранция за постигане на добри резултати. Именно това ни помага да бъдем технологичен лидер, който променя света към по-интелигентно бъдеще.

В личен план, смятам на продължа дейността си като доброволец в местна благотворителна организация.

 

Кои три думи бихте използвали, за да опишете изминалата 2015 г.?
В. К.: Динамична, технологична и иновативна.

 

Кои са най-ефективните техники за управление и мотивация на младите таланти?
В. К.: Талантите са основната ни сила и се стараем да им осигурим среда, която да ги мотивира и вдъхновява да създават иновативни решения. В центровете ни са заети много млади хора, които работят с най-новите ни технологии. Нашите специалисти по управление на човешките ресурси са наясно, че високите бизнес резултати могат да бъдат достигнати единствено чрез изграждане и развитите на хората. Екипът работи за това да предостави възможности на служителите ни, чрез които те да разкрият пълния си потенциал и се стреми да отговори на техните очаквания, така че всеки да бъде удовлетворен и мотивиран да даде най-доброто от себе си.

 

Кои са трите най-важни черти, които един добър мениджър трябва да има на база опита, който има?

В. К.: Съвременният мениджър трябва да мотивира и вдъхновява екипа, с който работи. В динамичния ИТ сектор е важно да си адаптивен и гъвкав, да успяваш да виждаш възможностите напред и да предвиждаш следващата стъпка.

 

Каква беше първата ви работа? Каква роля е изиграла тя в кариерния Ви път?

В. К.: Първата ми работа е като служител на рецепцията в един хотел в САЩ. Въпреки, че работата често беше доста натоварена, а смените не особено удобни, за мен като цял това беше един много полезен опит. Разбрах, че единствения начин да имаш успешен бизнес, е да поддържаш служителите си мотивирани и ангажирани като даваш личен пример и бъдеш честен и открит.

 

Какъв съвет бихте дали на посетителите на BG Careers Fair 2016, които искат да изградят кариера в България?

В. К.: Бих посъветвал младите хора постоянно да търсят възможности – независимо къде са. Също така ми се иска да видя повече успели и развиващи се професионално млади хора в България. Специално в ИТ сектора, страната ни има голям потенциал за растеж. Разполагаме със специалисти на световно ниво, инвестициите в сектора се увеличават, а заедно с това и възможностите за реализация на младите хора нарастват.

 

За да се срещнете с IBM, както и с много други топ работодатели в България, не забравяйте да се регистрирате за форума във Франкфурт.

 

 

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com