Интервю с Ангел, координатор проекти в Мусала Софт

angel_ignatov_tvАнгел Игнатов завършва бакалавър по информатика в The University of Edinburgh, Шотландия. Докато учи, наред с другите инциативи, с които се занимава, се включва и в координаторския екип на BG Careers Fair и вече три години работи за това млади и амбициозни българи с опит в чижбина да намират своето място в родината. Освен в неправителствения сектор, зад гърба си има опит в сферата на информационните технологии и бизнес развитието в български и международни софтуерни компании, стартъпи и финансови институции.

Разкажи ни малко повече за следването си извън България.

The University of Edinburgh е на световно ниво областта както на информатиката, така и на хуманитарните науки. Програмата по информатика е с фокус в областта на роботиката, изкуствения интелект и machine learning. Доста е интензивна и също така гъвкава по отношение на избора на курсове и сферите, в които може да навлезе човек.

Четирите години, които прекарах в Единбург, бяха много интересни и динамични. Следването, разбира се, не е лесна задача и изисква концентрация, усърдие и мотивация. Но, разбира се, човек може да си прекарва и много приятно. Единбург е изключително красив и интересен град, в който човек винаги може да си намери нещо интересно за правене – от кръчми със 100+ вида бира и уиски до разнообразни театрални постановки и концерти.

Чрез BG Careers Fair ти намери позиция в Musala Soft. Разкажи ни за работата си там.

Мусала Софт е една от големите изцяло български софтуерни компании и една от първите, които подкрепят BG Careers Fair. Може би именно тези два факта ме привлякоха именно към нея.

От края на месец юли тази година работя като Project Coordinator/Business analyst. Работата ми се състои в това да анализирам изискванията, които нашите клиенти имат, да ги “превеждам” на разбираем език за техническия екип, който разработва самия продукт, и да следя и подпомагам изпълнението на целия проект. Работата е много интересна, динамична и включва постоянно развитие.

С какво ти помогна BG Careers Fair 2016? Какви бяха очакванията ти от изложението и бяха ли оправдани?

Ако трябва да бъда честен, покрай организацията на самите изложения почти нямах възможност да усетя събитието като посетител. Поради тази причина очакванията ми бяха по-скоро от страна на организатор и за мое щастие се изпълниха. Очаквах да видя много млади хора, които проявяват интерес към кариерните възможности в България, както и компании от разнообразни сектори, които осъзнават предимствата на хората с опит в чужбина.

Какъв съвет би дал на участниците в BG Careers Fair тази година?

Да го посетят.

BG Careers Fair е едно изживяване. То дава интересен поглед върху пазара на труда в България и, дори да не са си мислели, че искат да се развиват в България, може да се окаже, че всъщност са попаднали на Възможността.

Какви са впечатленията ти от работния климат в България? Има ли големи разлики с това, което наблюдаваш извън страната?

През последните години работният климат в България става много динамичен и се наблюдава много голяма конкуренция между компаниите по отношение на наемането на кадри. Като интерес все още доминира сектора на информационните технологии и аутсорсингът на различни бизнес услуги и процеси, но все повече интересни компании стъпват на българския пазар като предлагат малко по-нестандартни позиции.

Като съществена особеност на родния пазар мога да отбележа това, че в България възможностите за развитие са съсредоточени изключително и само в големите градове и то главно в София. Във Великобритания, например, това далеч не е така. Там е много популярно компании да откриват своите офиси и в малки населени места, като по този начин, от една страна, се създават работни места в дадения регион, и от друга – икономиката се развива. Прави ми впечатление, че там вътрешната миграция от по-големи населни места към по-малки е доста често срещана.

Как опитът в България те подготви за работния климат както у нас, така и в чужбина?

Аз имах възможността да се развивам в България още преди да започна да уча в чужбина, когато прекарах 8 месеца в отдел за бизнес развитие на голяма българска банка. Благодарение на този опит се научих да се чувствам комфортно в професионална среда и да общувам с много хора на различни нива и с различен профил, а техническите умения, които придобих по време на другите ми стажове както в България, така и във Великобритания, несъмнено ми помагат да се справям по-ефективно с работата ми в момента. И не на последно място, управлението на различни социални проекти (които в моя случай са главно свързани с България) ме научи на гъвкавост и ефективност особено по отношение на работа с хора в екип и на различни локации.


Какви са бъдещите ти планове?

В момента плановете ми са да се развивам в сферата на информационните технологии в България. Паралелно с това ще продължа да подкрепям и проектите, като BG Careers Fair, които приемам лично.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com