Интервю с Антон Гладников, отдел “Капитално Строителство” в Walltopia

walltopia_banerАнтон Гладников е завършил магистратура по Управление на проекти в строителството в University of Reading, а от скоро е част от динамичния екип на Walltopia. Той беше един от посетителите на BG Careers Fair 2015 в Лондон, където се срещна с редица водещи български работодатели, търсещи кадри с опит и образование в чужбина. В отдел “Капитално Строителство” в Walltopia, той се заминава с развитието на съществуващи обекти и разработването на нови такива. Срещнахме се с него, за да ни разкаже повече за катерачните стени, професионалния път, по който е поел, и живота обратно у дома.

1. Разкажи ни малко повече за себе си и за опита си в чужбина.
Казвам се Антон Гладников (23) и наскоро се завърнах от Англия, за да започна работа в Walltopia. С Walltopia се запознах по време на завършване на своята магистратура в University of Reading, специалност Project Management в строителството. Цялото ми образование е насочено към тази сфера като бакалавърът си съм завършил в Дания, специалност Архитектурни Технологии и Управление на Строителството; а гимназията, която съм завършил, е СГСАГ “Христо Ботев” с профил Строителство и Архитектура.

2. След участието си в BG Careers Fair 2015 ти беше поканен да започнеш работа в Walltopia. Разкажи ни за длъжността, която заемаш в момента.
В момента в Walltopia се занимавам с управление на проекти в строителството и инвестиционен контрол като съм част от отдела “Капитално Строителство”. Работата във фирмата е изключително динамична и разнородна. В момента работим върху управлението и развитието на три наши обекта – нов централен офис на компанията и две нови производствени бази – една в Божурище и една в Летница. Работата ми не приключва дотук. Занимавам и с поддръжката и усъвършенстването на съществуващи обекти и развлекателни центрове.

3. Как преминава един работен ден в Walltopia?
Работните ми дни са изключително разнородни като те могат да започнат в централния ни офис или на някой от обектите, върху който работим. В зависимост от локацията, задълженията, отговорностите и проблемите, с който се сблъскваш през деня, са различни. На обекта трудностите често са практически и изискват решение на момента, докато работата в офиса е свързана с администрирането и организирането на различните строителни процеси.

4. Какво те накара да избереш професионална реализация в България?
Винаги съм вярвал, че в България има потенциал за развитие на кадърни, образовани млади хора и те могат да преследват кариерния си растеж у дома. Смятам,че не е необхимо да си в чужбина, за да успееш, а точно обратното – България е един сравнително неразвит пазар и има много ниши, в който човек би могъл да се развива. Възможността за развитие и фактът, че съм си в България ме карат да не съжалявам за решението си да се завърна.

5. Какви са впечатленията ти от работния климат в България? Има ли големи разлики с това, което си наблюдавал в чужбина?
Това което виждам в сферата, с която се занимавам, е, че се наблюдава известно развитие на заетостта и увеличението на проекти от различен тип и категория. Считам,че нещата, макар и с бавни темпове, се подобряват и е въпрос на време пазарът да се стабилизира.
Най-голямата разлика, сравнявайки с опита ми в чужбина, виждам в размера на инвестициите и проектите, както и улеснените административни и организационни процедури. Нужно да се спомене е и взимоотношението и връзката мениджър-служител като в определени отношения има какво да се жалае в подобряването им.

6. Как опитът в чужбина те подготви за пазара на труда в България?
Направи ме доста отговорен и адаптивен, подобри комуникационните ми умения и ми даде възможност да се запозная със западни практики, законодатества и междуфирмени отношения, който мога да използвам, за да подобря работата и ефикастността си в България.

7. С какво ти помогна BG Careers Fair 2015? Какви бяха очакванията ти от изложението и бяха ли оправдани?
След като вече бях осъществил връзка с Walltopia, следващата стъпка беше неформална среща с представител на HR отдела на фирмата на кариерното изложение в Лондон, където лично можех да се информирам за работната атмосфера, колектива и други практически въпроси свързани със задълженията и отговорностите, които бих имал.
Тъй като аз посетих изложението с определена цел, моите очаквания бяха напълно оправдани, а като цяло бях приятно изненадан от организацията, наличието на голям брой фирми, опериращи в България, локацията и начинът, по който беше проведено изложението.

8. Какъв съвет би дал на участниците в BG Careers Fair тази година?
Съветвам ги да бъдат позитивни и самоуверени като разчитат на своите знания и опит и са добре подготвени за комуникацията си с фирми, които представляват интерес за тях. Успех!

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com