Интервю с Борис Тачев – Главен Директор Човешки ресурси в Telenor

telenor_logoТеленор е водеща телекомуникационна компания, която предлага пълния набор от услуги (мобилни, фиксирани и пренос на данни) на над 4 милиона активни потребители в България. До 4 ноември 2014 компанията оперира под марката GLOBUL. От 1 август 2013 г. компанията е част от Теленор Груп, който оперира в 13 държави в Европа и Азия и има над 176 милиона абонати.

В Теленор осигуряваме възможности за значима и смислена работа, която е в хармония с постигането на амбициозни корпоративни, лични и професионални цели. Ние сме компания, ориентирана към клиентите, ценим работата в екип и се стремим към постоянно подобрение и иновации. Ние вдъхновяваме, уважаваме, спазваме обещанията си и улесняваме нещата – това са нашите основни ценности, които изграждат културата ни и отразяват същността ни.

В началото на 2009 година Борис Тачев става част от екипа на Теленор и поема длъжността „Главен Директор Човешки ресурси“. Г-н Тачев притежава богат опит в областта на Човешките ресурси в телеком сектора и сектора, свързан с продажбите на дребно. Преди да се присъедини към екипа на Теленор, той заема позицията директор „Човешки ресурси” в Carrefour България. Борис Тачев придобива своя опит в телекомуникациите от работата си като директор „Човешки ресурси” в Moбилтел и като Ръководител Човешки ресурси на Mobilkom Austria Group във Виена. Преди това той е бил директор „Човешки ресурси” в Хеброс банк, както и в РТК Мобиком, където започва като специалист „Маркетингови комуникации”.

Борис Тачев е завършил Историческия факултет на Софийски университет и притежава магистърска степен по Бизнес Администрация (MBA) от Американския университет в България.

Какъв е идеалният за Вас кандидат за работа?
За нас идеалният кандидат за работа е човек, който напълно отговаря както на изискванията на длъжността за знания, опит и умения, така и на поведението и ценностите, които формират културата на Теленор България. Търсим хора, които са отворени към новостите и промените и имат желание да се учат и развиват.

Как изглежда един работен ден в Telenor? С какво се отличава работната среда в компанията?
Както може би знаете, отскоро работната среда в компанията е различна. Сградата на Теленор беше основно обновена, за да съответства на специално създадената от Теленор, разновидност на концепцията за работа в отворено пространство. Тя позволява по-добра, по-бърза и по-ефективна комуникация между колегите. Много хора биха казали, че този тип работна среда влияе негативно върху продуктивността на служителите, но истината е, че в нашата компания има обособени места (Multirooms и Silent rooms), където колегите могат да се усамотят и да работят на спокойствие. Офисът ни е обзаведен с модерни мебели с отлично качество и дизайн, много добро офис оборудване, прекрасни зали за срещи и презентации. Всички служители работят само с лаптопи и мобилни телефони и имат пълната свобода да избират къде да седят в съответните работни зони. Използването на хартия е сведено до минимум. В компанията са широко разпространени гъвкавото работно време и работата от вкъщи, което позволява на служителите да постигнат по-добър баланс в работа-личен живот.

Как изглежда един работен ден? Вчера например, един от колегите от дирекцията имаше рожден ден. Сутринта, идвайки на работа, се събрахме в така наречената „социална зона“, направихме си кафе, похапнахме от домашно направените кексове и сладки, с които колегата ни почерпи и започнахме деня позитивно и с усмивки. Работният ден може да протече по различен начин и това зависи до голяма степен от това, как ще го организира самият служител. Работата на всички е много динамична и включва интензивна комуникация с колегите. Като част от скандинавска група, за Теленор България е много характерен проектният начин на работа. Смело мога да кажа, че при нас не съществува т.нар. „култура на силозите“.

Разкажете ни малко повече за участието си в BG Careers Fair. Какво ви накара да се включите в изложението и какви са очакванията Ви?
Теленор се стреми да подкрепя младите хора като им предоставя възможност за ранен кариерен старт и професионално развитие. Участието ни в BG Careers Fair е начин да информираме младежите за компанията ни и за възможностите за работа и развитие при нас. Бихме искали да достигнем до посетителите на изложението като ги мотивираме да се върнат в България. Жалко е, че толкова млади хора напускат страната в търсене на нещо по-добро, при положение че и тук има компании, в които се работи според най-добрите стандарти в бизнеса.

Според Вас, кои качества е важно да развиват младите хора, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?
Мисля, че за да се справят и да са успешни, младежите трябва да са позитивни, да приемат предизвикателствата не като пречка, а като възможност да се развиват, да учат и да се забавляват. Трябва да могат да се адаптират бързо към променящата се среда, да са по-инициативни и креативни. И нещо много важно, което не е много типично за българите – да не се страхуват да правят грешки и да се учат чрез тях.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com