Интервю с Василена Донева, стажант в УниКредит Булбанк

vasilena

Василена Донева е завършила бакалавър по икономика във Freie Universität Berlin, а от есента започва магистратура по икономика и финанси в Тюбинген. Тя беше един от посетителите на BG Careers Fair 2015 в Лондон, където се срещна с редица водещи български работодатели, търсещи кадри с опит и образование в чужбина. След участието си в изложението тя се присъедини като стажант към Дирекция „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“ в УниКкредит Булбанк. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже малко повече за впечатленията си от работната среда в България, живота в чужбина и бъдещите си планове.

1. Разкажи ни малко повече за себе си и за следването си в Германия.
Здравейте, казвам се Василена Донева, на 23 години съм, от София. Бях ученичка в първа немска гимназия “Проф. Константин Гълъбов”, в така наречените немски паралелки – Leistungsklasse. След това реших да започна висшето си образование в Германия. Завърших бакалавър по икономика във Freie Universität Berlin, Германия, а съвсем скоро ме приеха и за магистратура по икономика и финанси в университета в Тюбинген.
Следването в Германия не е лека задача, но съумее ли човек да се организира добре и да се готви системно, както и да избира предметите в специалността според интересите си, всичко е постижимо. Въпреки сериозността на ученето има време и възможност за всякакви развлечения, било то концерти, фестивали, паркове. Състудентите са от цял свят и това допринася в много голяма степен за културно обогатяване на всеки.

2. Като един от участниците в BG Careers Fair 2015 в Лондон ти беше избрана за стажантската програма на УниКредит Булбанк. Каква беше позицията ти и какви са впечатленията ти от времето, прекарано там?
Стажът ми в УниКредит Булбанк бе в Дирекция “Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране”. Бях на стажантска позиция за инвестиционен експерт в инвестиционния екип на Управление “Частно банкиране”. Впечатлена съм от вниманието и доверието, което колегите ми оказаха. Чувствах мнението си желано и ценено. Високо оценявам насърчаването на креативността и предоставената свобода при изпълнение на поставените ми задачи.

3. С какво ти помогна BG Careers Fair 2015? Какви бяха очакванията ти от изложението и бяха ли оправдани?
BG Careers Fair 2015 ми помогна да установя директен контакт с желания от мен работодател в България, въпреки че през последните 3-4 години не съм в родината. Чудесно е това, че такова събитие се провежда и в други държави, тъй като има много голям брой български студенти, учащи в чужбина, за които директният контакт с български работодатели изглежда невъзможен. Това събитие направи намирането на стаж в България за мен съвсем реално и по този начин напълно оправда очакванията ми.

4. Какъв съвет би дала на участниците в BG Careers Fair тази година?
Да бъдат активни, настоятелни и да не се отказват от възможността да добият професионален опит в България, тъй като това може да се окаже точно това, което са търсили.

5. Какви са впечатленията ти от работния климат в България? Има ли големи разлики с това, което наблюдаваш в Германия?
В началото бях до известна степен предубедена относно работния климат в България, но опитът ми напълно опроверга това. Впечатленията ми са изключително положителни, тъй като по време на стажа се чувствах наистина добре. Няколко месеца по-рано заемах същата стажантска позиция в HypoVereinsbank, част от УниКредит в Германия, като успях да направя сравнение между двете работни места. Разбира се, съществуват известни разлики с работата в Германия, но това се дължи най-вече на различията в пазарите на двете държави.

6. Как опитът в чужбина те подготви за пазара на труда в България?
Опитът в чужбина ме научи да бъда организирана, последователна, точна и изпълнителна в работата си. Научих се да комуникирам в международна среда, което е изключително важно и за пазара в България, тъй като повечето фирми и финансови институции в страната оперират и на чужди пазари или имат чуждестранни клиенти.

7. Какви са бъдещите ти планове? В каква област би искала да намериш професионална реализация?
Като за начало искам да завърша успешно магистратурата по икономика и финанси, която е с продължителност от 2 години. Бих желала да съчетая следването с допълнителни стажове по специалността си, и по възможност да добия професионален опит и в друга държава. След това бих искала да се реализирам професионално в областта на инвестиционното банкиране.

unicredit-bulbank_logo

Стажантската програма на УниКредит Булбанк дава отличен шанс на талантливи студенти и млади професионалисти да започнат своята кариера в банката. Ежегодно между 400 и 500 стажанти участват в нея, като 20-25% продължават своя кариерен път в банката. Много от настоящите мениджъри и ключови служители са направили първите си кариерни стъпки именно чрез Стажантската програма на УниКредит Булбанк. Научете повече за стажантската програма на УниКредит Булбанк тук.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com