Наръчник за изборна реформа: За по-демократичен и включващ подход към промяната на изборното законодателство

„Наръчник за изборна реформа“ е проект, който си поставя амбициозната задача да подпомогне гражданското общество за по-добро разбиране на изборния процес, неговите проблеми и алтернативите за тяхното решаване.


MoveBGБългарите често са дълбоко критични за изборното си законодателство. Няма как и да е по друг начин при системните проблеми, които виждаме при всеки едни избори. Хаос, изборен туризъм, контролиран вот: това са само част от проблемите, които са следствие на същността на изборното законодателство. От друга страна, българските институции не се справят добре с информационните кампании и като резултат гражданите са слабо информирани за случващото се. Нашите приятели от MoveBG целят да подпомогнат „гражданското общество за по-добро разбиране на изборния процес, неговите проблеми и алтернативите за тяхното решаване“. Точно затова създават „Наръчник за изборна реформа“, онлайн инструмент за гражданско образование, който обяснява различните варианти за изборна реформа на достъпен език.

Наръчникът дава възможност на всеки да проведе своя собствена изборна реформа, да я сравни с тази на другите, да предложи нови решения, както и да добие представа за обществените нагласи по темата. Платформата позволява всеки един потребител да избере решение за всеки идентифициран проблем. Например, проблемът с неверни протоколи от изборните секции има редица възможно решения отвъд стените на секциите: електронно гласуване, увеличено участие на държавната администрация в комисиите за сметка на партийното представителство, както и изнесени извън секциите преброителни секции и т.н. Изключително полезно е, че всеки има възможност да допълни и предостави свое собствено решение.

Наръчникът е плод на едно колективно и демократично усилие, което е включило труда и творчеството на над 50 доброволци с експертиза в различни области. Политолози, юристи, историци, дизайнери, IT-специалисти са работили в продължение на над половин година. Наръчникът е иновативен онлайн инструмент, който ще продължи да бъде отворен за допълнения, актуализации, корекции и подобрения, които да идват към екипа от граждани и експерти, посредством система за актуализация.

Според създателите му от MoveBG, Наръчникът е интерактивен инструмент с дълъг живот отвъд кампанийността на едни избори и ще продължи да диалогизира проблемите на изборната реформа, както и да се развива и обогатява от гражданите.

Направи своята изборна реформа на сайта на „Наръчника за изборна реформа“.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com