Българите в Карлсруе отбелязаха Трети март с празничен спектакъл

За 16-а поредна година в немския град Карлсруе се проведе традиционният празничен концерт по случай Националния празник на Република България – 3-и март. В продължение на над три часа десетки талантливи изпълнители изнесоха истински спектакъл пред близо 400-те наши сънародници и приятели на България. Днешният спектакъл е и едно от най-знакови събития, провеждащи се от българските диаспори в Германия.

Гостите бяха посрещнати, както подобава, с питка и мед, а всеки посетител получи и мартеничка по повод празника Баба Марта. Водещи на събитието бяха Дилян Георгиев, Иво Йовчев и Юлиан Ермерт, а събитието бе открито с изпълнение на гайда от Асен Хубенов и химна на Република България.

В програмата се включиха клубове по народни танци от цяла Германия – „Балкан Денс“ от Щутгарт, „Гайда“ от Франкфурт, „Фолклорна фабрика“ от Манхайм и съставите „Сиртос“ и „Хоп-Троп“. Ансамблите представиха хора и стъпки, традиционни за всеки край на България – Кресненско хоро, Копаница, Боалийско хоро, Мизийско хоро, Родопска китка и Шопски игри. За музикалното оформление на спектакъла допринесоха интернационална формация Swax Band, женски хор „Бела Радо“ и дуетът Росина Германова и Калин Катев.

Зад организацията на тържеството стоят студентите от Академично дружество „Кирил и Методий“, за които празничният концерт се е превърнал в традиция.

„Забелязваме, че предизвикваме все по-широк интерес с всяка изминала година, като мисля, че днес достигнахме дори най-високата посещаемост. Този български концерт в чужбина, разбира се, е от особено значение за нашите сънародници, които живеят тук. Това ни обединява културно и залата днес е пълна както със студенти, така и с възрастни хора със своите семейства и деца. Това е едно прекрасно събитие!“ – сподели Мартин Захариев, председател на Академично дружество „Кирил и Методий“.

Днешният празник имаше и своя благотворителна акция – „Локомат за България“, която е дело на д-р Анелия Хохвартер, която е родена в България, но от над 25 години живее и работи във Виена. Инициативата има за цел да събере средства за финансирането на медицинския робот „Локомат“, който се използва при рехабилитация на болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, болестта на Паркинсон или претърпели инсулт или мозъчна травма.

Редом с отбелязването на Трети март сдружението организира и други многобройни събития с целта да сплотява и ангажира не само българската общност в Карлсруе, но всички заинтересовани в българската култура и обичаи.

На днешното събитие бе даден и своеобразният старт на кампанията на „Български кариерен форум“ за изложението в Мюнхен, което ще се състои на 11-и май, събота.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com