Интервю с Десислава Арбова – ръководител Набиране и подбор на персонал в Лидл България

lidl-logoLidl присъства в над 20 страни в Европа, като има повече от 10 000 магазина, които се управляват от около 140 логистични центрове. Веригата разполага с най-голямата мрежа от магазини в своя формат и е сред ТОП 10 търговци на бързооборотни стоки в света.

В навечерието на 5-тата годишнина от стартирането на дейността в България, магазините са вече над 75 в 40 града в страната, а марката Lidl затвърди водещата си позиция на пазара на хранителни стоки в България и се превърна в символ на високо качество на добра цена.

Десислава Арбова е ръководител Набиране и подбор на персонал в Лидл България, като стартира кариерата си в Лидл през 2007г. Има магистратура по германистика от СУ и магистратура УРЧР от НБУ –УМ.

Какъв е идеалният за Вас кандидат за работа?
Идеалният кандидат е мотивиран, целенасочен, знае какво умее, как може да допринесе за успеха на компанията ни и споделя нашите ценности.

Кое е първото нещо, на което обръщате внимание в една апликация за работа?
Първото впечатление създава формата и структурата на кандидатурата. Добре подготвената автобиография с ясно очертани образование и опит, подготвеното конкретно за позицията и компанията мотивационно писмо печелят вниманието веднага. Огромно удоволствие доставя получаването на Bewerbungsmappe, в което има и писмо към компанията, и автобиография със снимка, както и приложени сертификати, характеристики и дипломи.

Как изглежда един работен ден в Лидл? С какво се отличава работната среда в Лидл?
Както споделяме и с нашите кандидати, в света на търговията всеки един ден е изпълнен с много динамика и предизвикателства. Особено в света на бързооборотните стоки. И това касае всички ресори в компанията, които наподобяват един жив организъм, ако мога да си позволя такава метафора: Централизирани дейности са очите, които избират подходящи локации за нашите магазини, Стоково снабдяване е сърцето, което избирайки качествени стоки, кара бизнесът ни да пулсира, Продажби и логистика са лицето и ръцете, които обслужват нашите клиенти и не на последно място Администрация – тялото, което свързва всички.

Разкажете ни малко повече за участието си в BG Careers Fair. Какво ви накара да се включите в изложението и какви са очакванията Ви?
Компанията има проактивна политика на трудовия пазар и от самото си стъпване в България е ориентирана към откриването и задържането на млади образовани хора, които да обучи и подготви по възможно най-добрия начин за нашия бранш. Участието на изложения с такава насоченост е част от нашата дългосрочна политика за връщане на млади професионалисти в България, каквито примери при нас има не малко. Радваме се, че имаме възможност да си партнираме с организаторите на изложението и да сме част от тази инициатива.

Какъв съвет бихте дали на участниците в изложението? Как биха могли да се подготвят по-добре?
Да се информират за участниците в изложението, да изберат тези, които представляват интерес и да съберат първоначална информация за дейността им.
Важно е да са решили в каква сфера искат да се развиват, за да бъдат максимално полезни индивидуалните разговори по време на изложението.

Според Вас, кои качества е важно да развиват младите хора, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?
Целеустременост, мотивация и амбиция за успех, съчетани с желание за непрекъснато професионално и личностно развитие.

С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?
Много бизнеси не са достатъчно добре или изобщо не са развити, което отваря голямо поле за изява и иновации. Също така да не забравяме ниските данъци и все пак европейската среда за работа поне като общи рамки.

Какви са уникалните предизвикателства в сектора, в който работите? Какви са очакванията Ви за бъдещото му развитие?
Това, пред което ние се изправяме, е липсата на местно производство с обемите и постоянното качество, от което имаме нужда, въпреки желанието от наша страна да го насърчаваме и добрите примери на единични фирми.
Нерастяща покупателна способност, миграционни и демографски тенденции в последните години и актуално от последните дни – промяна в конкурентната среда.
Както винаги сме казвали: ние сме тук, за да работим и за да правим нещата да се случват максимално добре и в полза на нашите клиенти. Това смятаме да продължаваме да правим и занапред.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com