Как да използваме LinkedIn: Пет стъпки за успешна кариера

 

Много хора определят LinkedIn като социалната мрежа, приличаща на неловко събиране с цел нетуъркинг. Хората, които имат регистрации в мрежата често нямат идея как да използват социалната мрежа, а други оправдават липсата на профил с факта, че колегите им ги познават, знаят с какво се занимават и как да се свържат с тях.

В контраст с тези мнения е проучването на Pew Research Center, което сочи, че сред потребителите на LinkedIn има предимно образовани (притежаващи от степен бакалавър нагоре) и получаващи високи доходи (над 75 000долара на година). Резултатите показват също така, че единствено в тази социална мрежа дялът на потребители на възраст между 50 и 64 години е по-голям от тези в диапазона 18-29, което потвърждава наличието на хора с повече професионален опит (и с по-голяма вероятност са работодатели) на сайта. Това обобщава потребителите на платформата като перфектната целева група, с която да искаш да се свържеш.

В днешно време релевантното присъствие онлайн е също толкова нужно, колкото и резюмето, когато става дума за развитие в професиално отношение. А прецизно изготвения профил в LinkedIn може да е нужното онлайн резюме, което да затвърждава добре свършената работа, призната и от други професионалисти. Трябва да се има предвид, че повечето HR-и биха проверили потенциалните работници и отсъствието в тази професионална платформа би им се сторило странно. В допълнение, голям процент работодатели набират персонал чрез LinkedIn.

Ето пет стъпки за създаването на профил в сайта, който да показва максимума от потенциала ти.

 

  • Създай лесно откриваем и добре изглеждащ профил

Като оставим настрана снимката, която трябва да те представя в най-добрата ти светлина, важно е и да се обърне внимание на описанието. Повечето хора са оставили длъжността си и не се възползват от възможността да опишат себе си с няколко изречения. Напиши нещо кратко, лесно за четене и с ключови думи, които се ползват в бранша ти, за да събудиш вниманието на всеки потенциален работодател.

 

  • Използвай профила си, за да представиш всичко, което не се е побрало в резюмето ти

Изброяването на минали длъжности не е достатъчно, използвай предоставеното ти място за описание на всяка длъжност. Разкажи за същността на работата си, за проектите, по които си работил, за хората, с които си преговарял, за уменията, които по този начин си развил. Ако разполагаш със снимки, клипчета, статии, които показват постигнатите резултати по проект, по чието развитие си работил, прикачи и тях. Попълни с релевантна всички предоставени секции в десния ъгъл – Projects, Publications, Courses, Certifications, Patents, Volunteering. Разбира се, да попълниш всяка подробност изисква време, но профилът ти в LinkedIn е като всеки друг ресурс – колкото повече инвестираш в него, толкова по-голяма е възвръщаемостта.

 

  • Когато профилът ти е завършен, започни стратегично да се свързваш с други

Свържи се с вече съществуващите ти професионални и лични контакти – приятели, съученици, бивши колеги и други хора от индустрията ти, които познаваш. Ако непознат за теб човек те добави, не бързай да му откажеш. Първо погледни профила му – дори и да не е потенциален клиент или работодател, е възможно да има хора в контактите си, които да са. Не е препоръчително да добавяш всеки, който ти се стори полезен за бъдещето ти развитие, някой хора предпочитат да приемат само познати в контактите си и за тях твоята покана ще е безразлична. Ако все пак човекът, когото си набелязал е по-толерантен, може спокойно да се свържеш с него чрез сайта. (Отличителен знак, който да показва, че някой е отворен за покани от непознати би бил големият брой контакти или напълно попълненият профил.)

Ако сега започваш в определена сфера и смяташ, че някой контакт би ти помогнал, можеш да използваш опцията Get Introduced, чрез която можеш да помолиш някого да ти предложи някои от своите съществуващи контакти, които биха били релевантни за теб. Друга възможност е да им пратиш лично съобщение. В такъв случай не е препоръчително да използваш предоставените готови съобщения. Напиши свое и не наблягай единствено върху това, което ти би получил, а сподели с какво ти би допринесъл.

 

  • Щом създадеш ценни контакти, започни да разглеждаш/“слухтиш“

LinkedIn успява да превърне в реалност българската максима „на-бившия-ми-шеф-на-дъщерята-колежката“. Веднъж имайки подходящ набор от контакти, търсенето на работа в социалната мрежа би било като детска игра. Дори и да не търсиш работа към момента, можеш да използваш платформата, за да разгледаш различни компании и браншове, към които имаш интерес.

Важно е да се спомене, че малка част от хората проверяват личния си LinkedIn всеки ден. Затова, ако искаш да достигнеш до някого, не изключвай и комуникацията чрез имейл или друга социална мрежа.

 

  • Бъди активен често

За да ти бъде LinkedIn максимално полезен, е хубаво да бъдеш активен дори когато не ти трябва нещо определено. Поствай публикации, отнасящи се за работата ти или за бранша, в който се развиваш. Информирай контактите си, ако реализираш проект, получиш нова позиция или смениш работното място.

И не на последно място, като всичко друго в интернет, сайта ще продължава да се развива, ще се появяват нови функции и възможности. За да си в час с новините, се погрижи да проверяваш редовно blog.linkedin.com или LinkedIntoBusiness.com.

 

Източник: https://www.forbes.com/sites/laurashin/2014/06/26/how-to-use-linkedin-5-smart-steps-to-career-success

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com