Моята българска история: Защото всяка история освен лична е и наша обща

‘За мнозина трафикът по утъпканите академични пътеки на историята изглежда еднопосочен. Затова създадохме Моята българска история – историческата карта на България, която пишем всички заедно.’


 

MoveBGТова разказват нашите приятели от MoveBG за новия си проект Моята Българска история – интерактивна карта на България, в която всички заедно пишем и споделяме историята си. Проектът се ражда с ясната цел да ни разкаже неподправената българска история, защото всяка история е важна, всеки разказ е интересен, съдържа урок и си струва да бъде споделен. Защото всяка история освен лична е и наша обща.

Историята на 23-ти пехотен шипченски полк, който развява българското знаме на крепостта Айваз-Баба. Историята на 10-годишния Никола Костов, един от най-младите участници в Първата световна война. Първият лунапарк в София, първото честване на Св. Св. Кирил и Методий в България, първият асансьор в България. Тези и още много истории очакват своите читатели и писатели на онлайн платформата myhistory.bg.

На въпроса защо са създали Моята българска история организаторите отговарят съвсем простичко – заради неразказаните истории, които не могат да чакат повече; заради историите, които не искаме и не можем да си позволим да загубим; заради историите, които не успяват да се вмъкнат между кориците на учебниците по история. И всичко това – историята на рода, на улицата и града ни, малко известните факти за важни исторически фигури, нашата лична история – можем не само да открием, но и да създадем на . Мисията на Моята българска история е да освободи историята и да даде възможността на всеки един от нас да бъде историк и разказвач.

През септември Моята българска история за пръв път излезе извън интернет пространството и даде началото на поредица Седенки, започвайки в Банско, Разлог и Благоевград. Целта на събитията е да съберат местната общност, за да се дигитализира устната им история в реално време. След това седенките ще се отправят към Северна България.

MoveBG

Моята българска история е онлайн платформа, в която читателят е писател и писателят е читател. На виртуалната карта разказите за миналото се пишат от всички и са достъпни за всички, защото индивидуалният глас в историята ни трябва да бъде оценен и защото всяка лична българска история е наша обща история. Потапяйки се в този свят, бързо ще се убедите, че всяка история може да бъде важна, интересна и вълнуваща, да изпита ценностите ни, да ни даде поука.

Това е всяка българска история. Това е и твоята история. Разкажи я на myhistory.bg

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com