Един британец, българското общество в UCL, пържените картофки и връзката между тях

11015123_10205721272408510_1197941672_nПо време на една от своите ваканции Оливър Уелс се озовава в Банско…Там именно се заражда любовта му към България. Днес Оливър е президент на българското общество в UCL, говори и пише на български, използва всяка възможност, за да го практикува и участва дейно в разнообразни проекти.

Споделяме ви неговата интересна история и интервюто му за BG Careers Fair, които сме сигурни, че ще усмихнат и вас.

 

Любимо място в България: много труден въпрос. Имам много любими места, едно от тях е например Банско, там където прекарах първите ми дни в България и където реших да уча езика. Националният Учебен Център на БЧК в село Лозен също има специално място в сърцето ми: Миналото лято учих там курс по българистика за чужденци и се запознах с много съмишленици от различни страни, които споделят моята любов за България.

Любимо българско ястие: Шопска Салата. Толкова лесно за приготвяне, но толкова вкусно.

Любима българска дума: ‚сребрее‘. Научих думата от една песен на Таня Боева, и бях чакал отдавна да го използвам. Моментът дойде и казах “баща ми започна да сребрее когато беше на 19г” – Попитаха ме ‚Какво каза? Сребрее? Какво значи това?‘ За щастие някой ме е разбрал и ми каза, че ‚побелявам‘ се използва по-често. Какъв кошмар!!!

Разбрахме, че си основател и президент на българското общество в UCL. Как ти хрумна идеята да се захванеш с това?
Идеята не беше моя, а на Валентин Иванов, който се е преместил в друг университет тази година, преди нашата първа официална година като общество. Той ме избра като президент заради моя обич към България. Преди създаването на обществото, ние бяхме една малка група във Фейсбук и си говорихме онлайн, но сега имаме седмични събития, понякога заедно с другите лондонски-български общества.

Разкажи ни малко повече за дейностите на обществото и хората в него!
Срещаме се седмично и обикновено изпиваме по няколко питиета в студентския бар. Целта ни е да даваме възможността на българи и тези, които се интересуват от България да се срещат и си говорят, споделяйки идеи и мисли. Членовете са много добри хора и е удоволствие да познавам такива хора. В бъдеще се надяваме, че ще можем да организираме уроци по английски за българи в Лондон, които не се справят много добре с езика.

Какъв беше първият ти досег с България?
През 2009-та, бях в Банско на ски ваканция. Не говорих български, но разбрах кирилица. Поръчах си пържени картофи с ужасен английски акцент и продавача се смееше. Това беше първият ми ‚досег‘ със страната.

Кои са нещата, които ти харесват най-много у нас?
Сред многото неща като храната и хората, това, което ми харесва най-много е музиката. Започнах да уча езика използвайки песните на Таня Боева и тя още е любимата ми певица за всички времена. Чалгата е мразена почти навсякъде из България, но тя е много добра причина и помагало да уча езика.

Как се информираш за случващото се в България?
По-голямата част на моя newsfeed във Фейсбук е на български. Приятелите ми редовно споделят връзки с български новини и съм член на много групи, където хората дискутират местни въпроси.

Ще присъстваш ли на тазгодишното издание на BG Careers Fair на 7 март 2015г. в Лондон и какво очакваш от него?
Ще съм там със целта да опозная хората и фирмите, както и да помогна по всякакъв възможен начин. Изложбата е за връзки, приятелства и с поглед към бъдещето, както и с идеята хората, които присъстват, да си помагат.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com