Вилиан Жеков: „Разковничето е в безценния опит от това, че си в чужда държава, а това ти помага да развиваш умения, които работодателите в България ценят“vilianКакво те накара да избереш професионална реализация в България?

България е моята Родина. Не исках да печеля много пари и да бъда на хиляди километри от приятели и роднини. Знам, че кариерното развитие в България може да бъде предизвикателство, но не в по-голяма степен, отколкото във Великобритания. Според мен е мит, че в България няма хубави позиции, и че ако избереш да се завърнеш, си обречен на бедност. Напротив, мисля, че родината ни предлага на младите и амбициозни професионалисти много по-добри възможности за професионална реализация на младите и амбициозни професионалисти.

Разкажи ни малко повече за длъжността, която заемаш в момента?
В момента съм бизнес анализатор в Телерик – най-голямата българска софтуерна компания. Тазипозиция ми предостави възможността да участвам в изграждането на нови софтуерни продукти – от началните стадии на развитие до официалното пускане на пазара. Научих безценни уроци за това как български софтуерни продукти могат да се конкурират на световния пазар с гиганти като Майкрософт.За да съм по конкретен, това, с което главно се занимавам ден за ден включва участие в изграждането на ценова стратегия за новите продукти.

С какво ти помогна BG Careers Fair in the UK? Какви бяха очакванията ти от него и бяха ли оправдани?
Кариерният форум ми помогна много, защото ми предостави възможността да контактувам с хората, които реално вземат решения за това кой да бъде нает и кой не в една компания. Кариерният форум беше отлична възможност да науча още за Телерик и да демонстрирам ентусиазма си за компанията. Всичко, което научих за Телерик от изложението, се постарах да бъде отразено в мотивацонното ми писмо до тях, в резултат на което стигнах до първо интервю.

Как се подготви за изложението BG Careers Fair in the UK? Имаше ли представа преди това с кои фирми искаш да говориш и какво ще ги попиташ?
Предварително прегледах списъка с компаниите, които ще присъстват, и прочетох малко базова информация за това с какво се занимават от уеб сайтовете им. Що се отнася до разговорите със самите HR менджъри, бях си намислил няколко основни въпросиa. Например „Мога ли да попитам за вашият маркетингов департамент“. Това ми позволи да започна разговора лесно, вместо да се чудя какво да питам.

Какъв съвет би дал на участниците в BG Careers Fair in the UK тази година?
Бъдете про-активни (знам, че е клише) и задавайте интелигенти въпроси! Няма нищо по-лошо за един HR менджър от въпроса „С какво се занимава компанията ви“. Демонстрирайте ентусиазъм и всичко друго ще се нареди. Помнете, че HR менджърите искат да се срещнат с вас също толкова много, колкото и вие с тях, затова не се притеснявайте да търсите контакт и да говорите с тях!

Как опитът в чужбина те подготви за пазара на трда в България?
Мисля, че обучението в чужбина те кара да си по-независим. Ти си сам, далеч от семейството ти и ти се налага да се справяш сам с всекидневните проблеми. Не мисля, че самото образование в чужбина, само по себе си, е по-добро от българското. Разковничето е в безценния опит от това, че си в чужда държава, а това ти помога да развиваш умения, които работодателите в България ценят.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com