Един съботен ден в Мюнхен

Около пет милиона туристи посещават Мюнхен всяка година, по-голямата част от тях идват по време на ежегодния Октобърфест или през декември, когато в града цари празничната атмосфера и на всеки по-голям площад е разположен коледен пазар. И все пак очарователността на Мюнхен не се ограничава в това и дневна екскурзия до баварската столица винаги е добра идея. Особено на 11-и май.

В програмата за екскурзия до центъра на Бавария на всяка туристическа агенция е включен центърът на града. Около Мариенплац (Marienplatz) се намират всички “основни” забележителности, сред тях е Новото кметство, построено през втората половина на 19-и век. На кулата на Новото кметство се намира камбанен часовник, който е сред най-големите в Европа. По няколко пъти на ден 43-те камбани на часовника и танцуващите медни фигури радват жителите и гостите на града. В непосредствена близост до Мариенплац е и Старото кметство, Фрауенкирхе (Frauenkirche) и Църквата Св. Петър (Peterskirche). За тези от вас, вече запознати с тези “основни” мюнхенски забележителности, предлагаме пет малко по-различни и не толкова известни съкровища в баварската столица.

1. Панорамно кафе от Café Vorhoelzer

Повечето туристи изкачват именно една от кулите на Църквата Св. Петър, за да се насладят на панорамната гледка, но по-евтина и непопулярна алтернатива е покривът на Техническия университет (TU München). Освен че е леко встрани от препълнения с туристи център в кафето може да се насладите и на чаша кафе или вино, наслаждавайки се на Мюнхен от високо.

2. Мюнхенски разкош: Църквата Азам (Asamkirche)

Новото кметство е само една от множеството сгради в бароков стил в Мюнхен. Отново в центъра, скрита сред кафенета и магазини е Църквата Азам (Asamkirche), построена през между 1733 г. и 1746 г. по идея и дизайн на братята Азам. Църквата, която е била замислена като частна, е сред най-ярките примери за късен немски Барок. Макар и малка по размер, талантът на братята си личи по прецизната изработка и вниманието към детайла.

Естествено, като говорим за произведения на изкуството на територията на Мюнхен, няма как да не споменем Мюнхенската резиденция (Münchner Residenz) и Замъка Нимфенбург (Nymphenburg). Мюнхенската резиденция е най-големият градски дворец в Германия, а посетителите могат да разгледат десет двора и 130 стаи. “Замъкът на нимфите” (Нимфенбург) се намира в парк с площ 180 хектара, идеален за разходки. Мюнхен, както е очевидно, предлага доста богата културна програма на гостите си, но и любителите на по-нестандартните занимания няма как да останат разочаровани.

3. Сърфиране в градски условия – Eisbachwelle и Floßlände

Паркът е предпочитано за разходки, пикник, сутрешен джогинг, а в Мюнхен и за каране на сърф. Айсбахвеле (Eisbachwelle) е изкуствено създадена вълна, достигаща до половин метър и привличаща сърфисти от цял свят в Баварската столица. Вълната се намира в градския парк Английска градина (Englischer Garten), но за съжаление е достъпна само за професионални сърфисти. Ако все пак разхождайки се в парка, видите вълната, и и на вас ви се прииска да сърфирате, алтернативата за начинаещи сърфисти се намира само на половин час с градския транспорт – вълната в Floßlände. Тя със сигурност не е толкова известна, колкото тази на Айсбахвеле, но пък преживяването да карате сърф в градски условия със сигурност ще си заслужава.

4. Градската баня Müllersches Volksbad

В околията на Мюнхен се намират световноизвестните и втори по големина термални бани в света – Therme Erding, които дори и да са впечатляващи, са на половин час с кола от Мюнхен. За сметка на това в самия център на града се намират Мюлерската градска баня (Müllersches Volksbad). Сградата на банята е в стила на Необарока и Ар нуво и бива построена през 1901. В градската баня може да се насладите на следобед край басейна, в сауната, или в една от парните бани.

5. Олимпийският парк: Рок музей в Олимпийската кула и разходка по покрива на Олимпийския стадион

В Олимпийския парк на Мюнхен може да прекарате цял ден и пак да останат неща, които не сте разгледали. В парка се извисява 291-метровата Олимпийска кула, която освен с гледката от върха си привлича туристите и с Рок музея, в който феновете на рок музиката могат да се доближат до подписани китари, редки плочи, облекла на известни музиканти, снимки, писма и много други важни за историята на музикалния жанр. Ако си падате по по-екстремните преживявания може да се насладите на разходка по покрива на Олимпийския стадион, за максимален ефект по залез слънце. За най-смелите разходката включва и спускане с въже от покрива до игрището или скачане с бънджи.

6. “Българският кариерен форум” на 11-и май

Ако за екскурзията си изберете втората събота на май, силно ви препоръчваме да планирате и посещение на Konferenzzentrum München в програмата си. Там за първа година ще се състои инициативата Български кариерен форум. Организатори са сдружение “Български кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика, а посещението е безплатно с предварителна регистрация.

33 топ компании ще представят възможностите за развитие в родината пред студентите и младите професионалисти в региона. Актуална информация за фирмите изложители и за програмата на деня на събитието бива публикувана на страницата на събитието във Facebook.

Ще те очакваме на 11-и май в Мюнхен!


автор: Маргарита Радева, BG Careers Fair

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com