Tips + Tricks: 01 “Думите, които убиват CV-то”

С наближаването на форумите, решихме че ще е полезно да пуснем рубрика, в която да намерите полезни съвети за подготовка за събитието. Ето защо създадохме Tips + Tricks. Всяка седмица до началото на форумите тук ще можете да намерите съвети и трикове за по-доброто си представяне и увеличаване успеваемостта на вашата кандидатура.

В 01 ще започнем с думите, които да избягвате, когато подготвяте CV-то си.  Четохме по темата в Guardian и открихме същите тези думи и в нашите CV-та. Възможността те да се крият и във вашето е голяма.

maxresdefaultОще от кандидат-студентските си години помним, че мотивационното писмо е един от най-важните компоненти от апликацията. Полагаме усилие да сме оригинални, да се “позиционираме” чрез писмото си. Да, обаче, много от нас, подведени от “успешни” писма, които сме чели преди, тръгваме по един толкова болезнено познат шаблон без да осъзнаваме. Клиширания начин на представяне остава с нас и когато подготвяме биографии за бъдещи работодатели. Всички сме “мотивирани”, търсим развитие в “динамична” работна среда, “работим добре в екип”, “креативни” сме и имаме “аналитично” мислене.

Guardian, цитирайки статистики от LinkedIn, насочва вниманието ни към най-използваните думи и словосъчетания като “креативен”, “ентусиазиран”, “с опит”. Много компании използват софтуер, който разпознава определени думи и словосъчетания, за да извади 20 от 2000 CV-та на хора с еднакъв профил. Това обаче се оказва неефективно при провеждането на интевюта, защото фразите, търсени в биографиите, са шаблонни, изгубили персонален смисъл и често лъжливи.

Когато подготваме CV-то си, Guardian съветва да се придъpжаме към Оруелските правила на писане: не използвай метафори, сравнения или каквито и да било тропи, които често виждаш по белите листи (или уеб страници); ако можеш да замениш дълга и тежка дума с кратка, направи го: ако можеш да изтриеш някоя дума, без да промениш смисъла, не се колебаи. Краткост и семпъл стил.

Когато CV-то е максимално близко до нас самите, семпло и без излишни клишета, работодателите често са по-склонни а се свържат с нас. А тези, които търсят шаблонни фрази и думи, често изпадат в ситуация, в която служителите са депорсонализирани и хомогенизирани. Еднотипни и щаблонни текстове не трябва да излизат и от компанията към служителите.

Повече по темата може да прочетете на: http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/25/words-cv-meaningless-job-hunters-statements?CMP=fb_gu

Bonus tip: използвайте тези тактики, когато качвате CV-то си при регистрация за форума.

Следващата седмица очаквайте още Tips + Tricks.

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com