Tips+Tricks: 02 “Не консумирай след…”

Тази седмица в Tips+Tricks оставаме на тема CV. С наближаване на форума и все по-активната регистрация, CV-то става гореща тема. Преди да качите своето на сайта ни, погледнете добре дали случайно не сте жертва на тези “три класически правила (…), които са отживелица”. Ето с какво ни заинтригува JobTiger.tv на тема кариерно развитие.

Като “стари кучета” в CV занаята се оказа, че и ние сме жертва на три повтаряни правила за автобиография, които се оказва, са не само негодни за употреба днес, но правят CV-то досадно и скучно за четене.

1. “Колкото по-дълго CV-то, толкова по добре”

JobTiger цитира познатата мантра. Според редакторите там, освен ако не кандидатстваш за държавна длъжност, дължината на CV-то е по-добре да не надвишава една страница. Разбира се, че е трудно да се похвалиш с всичко, което си прaвил, в само една страница. Идеята на това правило е, обаче, да покажеш умение да филтрираш информация. Слагайки само най-релевантния опит за позицията, за която кандидатстваш, показва разбиране на индустрията и внимание към детайлите. Така че, запретвай ръкави и започвай да режеш!

2. “Едно си баба знае, едно си баба бае!” или “неизменната” (скучна) последователност

Стига “образование, професионален опит, умения, интереси…”. Представяш ли си деня на един HR? Ако искаш да изпъкнеш, ще трябва да си поиграеш с последователността на секциите. Разбира се, ако университетското ти образование е най-скорошното постижение, логично е то да остане най-отгоре, но ако вече имаш професионален опит, който говори повече от дипломата… не се колебай да се похвалиш. И тук трикът е да приоритизираш по-важност, релевнтност и чак товагава да мислиш за хронологията.

3. “CV = OfficeWord” …

… NOT! Отживелица е да мислим, че дизайнът няма значение. Да, опитът ти е важен, и постиженията ти са супер, но няма да се появиш на работа по пижама… Все повече експерти са единодушни, че добрата подредба и цялостна визия на CV-то е от голямо значение, дори да не кандидатстваш за дизайнерска позиция. В случая не говорим за сложни визии, а за елегантно представяне на най-важната информация за кандидата като бъдещ служител. Още повече, днес базови умения да боравиш дори c най-простия дизайн софтуер са плюс. Клишето, че живеем в технологичен век, си е клише с причина.

Bonus tip: използвай и тези съвети, когато подготвяш регистрацията си за форума.

Вдъхновението за този пост: JobTiger.Tv

До следващата седмица с още по-горещи Tips+Tricks!

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com