Tips+Tricks 03: Интервюто…не припадай!

Тази седмица в Tips+Tricks сме вдъхновени от Лазло Бок, директор Човешки Ресурси в Google и експерт в сферата на човешките ресурси. Негова е книгата Work Rules!, която майсторски използва поведенческа психология и реални примери, за да илюстрира тактики за постигане на баланс в креативно и структурно отношение, измежду други важни принципи на управление на човешкия ресурс в една компания. Освен това обаче, Лазло Бок пише и много статии със съвети за хора, които ще кандидатстват за работна позиция. Ако още не знаете кой е той, ето три негови важни коментара за създаване на смазващо CV: тук, тук и тук.

Тук вече си говорихме за CV-та и решихме тази седмица да отворим темата за интервюто. Страшно!

14929512628_138679d966_b

След като сме прекарали часове, дни, месеци на автобиографията си, доволни сме от нея, кандидатствали сме и сме си отдъхнали, че мейлът е изпратен…получаваме отговор. Нещо в духа на “Благодаря, че кандидатствахте на X позиця при нас. Ще се радваме, ако се съгласите да се видим и да обсъдим по-детайлно кандидатурата ви”… Супер! Но сега следва страшната част – интервюто. Да отделим минута да си припомним първото си интервю: стреснати, бледи, студена пот, прочели ли сме достатъчно… трагедия!

Лазло Бок се е погрижил за това. В “Win Every Interview in these 6 Steps” той ни предоставя старите техники, с нов туист. Ето какво точно смята той като експерт ще помогне за гладкото преминаване на всяко интервю.

  • Предскажи Бъдещето!

Не с магии и врачки, а с информация. Страшно много от въпросите, които ще срещнеш по време на интервю за работа са подобни или идентични. “Защо искаш да работиш при нас?”, “Какви са най-силните ти страни?”, “Кои са най-слабите ти страни?”, “Разкажи ми за време, в което си се проявил като лидер.” и всички тези познати до болка фрази, за които се сещате. Напишете ги!

  • Планирай Атака!

А сега напишете и по един отговор за всеки един от въпросите. Лазло Бок казва, че написан, отговорът много по-добре се запечатва в съзнанието. Ние също знаем това (“за домашна напишете дефинициите на тези думи на английски по 100 пъти”… познато?). И знаем също, че работи.

  • План Б!

Всъщност, казва Лазло Бок, за всеки въпрос напишете по три отговора. Три? Да, ТРИ! Но защо…? Защото ви трябват три еднакво добри отговора. Ако интервюиращият в една компания не хареса отговора ти, трябва да имаш резервен вариант за следващия интервюиращ, в следващата компания.

  • Докажи се!

За всяко свое добро качество, разкажи история която подкрепя твърдението ти. Когато казваш, че си лидер/отборен играч/… не забравяй да подплатиш с факти. Една добре разказана история може както да потвърди качествата ти, така и да създаде връзка между теб и интервюиращия.

  • Огледай се!

Тъй като вече си спестил малко енергия от мисловна дейност, подготвяйки се с отговори, използвай спестеното, а да разгледаш стаята. Фокусирай се над интервюиращия. Има ли нещо, което подсказва общи интереси – книга, семейна снимка, сувенир? Как изглежда интервюиращият: изморе, свеж, отегчен. Всичко това ще ти покаже как трябва да се държиш в съответствие.

  • Make it Carnegie Hall или в нашия случай мини Ком-Емине!

За Ком-Емине ти трябва подготовка. Трябва да си тренирал физически и психически са голямото годене. Така е и с интервюто. Тренирай на глас отговорите на всички въпроси, докато се чувстваш комфортно разказвайки историите. Разбира се, не прекалено комфортно, не искаш да звучиш отегчен от себе си. Лазло Бок разказва как по време на обучението си в бизнес училището, съквартирантът му го намерил веднъж седнал на футона в стаята им, да рецитира защо е добър лиде. Какво ли си е помислил… факт е обаче, че след това Лазло получава 7 оферти и 5 компании, след като завършва. Как? Практика и тренировки, категоричен е той.

Bonus Tip: Следете LinkedIn Pulse. Можете да намерите невероятни съкровища от най-добрите HR експерти в света. Споделете с нас на форума, за който можете да се регистрирате тук.

Освен Tips+Tricks, очаквайте още изненади на блог страницата ни следващата седмица.

 

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com