Tips+Tricks 04: Концепцията “нетуъркинг”

На всички думата ни е позната. Всяко събитие за кариерно ориентиране говори са този “нетуъркинг”. Знаем и защо е важен:

професионални контакти = повече възможности = професионална свобода

Но какво, “аджеба”, е “нетуъркинг”?

hanging-lightbulbs

Първоначално всеки си мисли (вие, както и ние), че това е да си говориш празни приказки с някого, колкото да отчетеш дейност. Очевидно е, че не! Въпреки това всеки път преди събитие ни трепва малко под лъжичката, че ще трябва да излезем от зоната си на комфорт и да говорим с непознати. Как обаче можем да направим преживяването по-лесно, по-полезно и в пъти по-приятно?

Тази седмица са обърнахме към mashable.com. Те ни разкриват своите тайни в Networking 101:How to make a lasting impression.

 

Започни със себе си

Според тях, първото важно нещо е да не забравяме да не доскучаваме/досадим на отсрещния.

Хубаво е да се придържаш към HAIL принципа: honesty, authenticity, integrity, love. Това означава, че какъвто и разговор да подхващаш, добре е да си сигурен, че в него можеш да си честен, да запазиш идентичността си (да си автентичен), да не даваш празни обещания/надежди и винаги да подхождаш с добри намерения.

Клюки, негативност, претенциозност убиват разговора и оставят горчив вкус след себе си.

 

Подходи химично към проблема

Според изследване публикувано в Harvard Business Review, позитивен диалог може а накара мозъка да произвежда окситоцин. Окситоцинът пък действа подсилващо на отборните ни качества и доверието.

В този ред на мисли, една позитивна дискусия, в която се фокусираме над общи интереси, а не да убедим отсрещния в наши идеи, може да доведе до чувство за свързаност между участниците в разговора. Подобна колаборация създава по-добро и дълготрайно впечатление, защото подсказва на мозъка, че сме говорили с някого, с когото бихме искали да работим, на когото се доверяваме.

 

Млъкни и слушай

Разбира се, че когато срещнем някой нов, по-лесно ни е да говорим за себе си. Темата ни е позната и ни кара да се чувстваме под контрол в дадената ситуация.

Скорошни научни изследвания обаче показват, че ако прекарваме повече време слушайки, в мозъка ни се отделя повече допамин. Допаминът се свързва с реакции при получаване на награда.

А какво по-хубаво от малко допамин? Изявявайки се като добър слушател (не само мълчащ, но и участващ в разговора) гарантира чувство на съпричастие. Често пъти искрената заинтересованост в отсрещния води до по-смислен и информативен разговор. Монологът често прераства в дискусия и оставя и двамата участници с добри впечатления.

 

Без въпросителни думи

Често пъти въпросите не предразполагат за дълги и детайлни отговори. Тяхната функция е да насочат много конкретно отсрещния какво точно търсим като информация и му дават възможност да отговори най-ясно и кратко.

Такъв накъсан и често досаден разговор може да бъде избегнат лесно, ако замениш “какво” с “разкажи ми”. Вместо да питаш събеседника “Как разбра за това събитие?”, подкани го с “Разкажи ми за връзката си със събитието.”

Това предоставя по-голяма възможност по-добре да опознаеш събеседника. Информацията, която получаваш е в пъти по-ценна, когато не идва под формата на едносрични отговори.

 

Пропусни празните приказки

Колко ни е омръзнало от празните приказки, само след 10 минути, няма какво да си кажем.

Ако вместо това подходиш с наболяла тема към разговора, или просто добавиш нещо интересно за родния си град в отговора на въпроса “От къде си?”, ще намериш разговорът да тече много по-гладко, лесно и сам да набира скорост.

 

Важно е не само какво казваш, но и как го казваш

Често, макар и да сме заинтересовани от разговора, забравяме да го покажем на събеседника си. 

Монотонността и отегчеността личат в гласа. Историите се повтарят по време на нетуъркинг събитие, за това е важно да използваш всички подръчни материали – език на тялото, тон на разговор и т.н.

 

Bonus tip: По време на Български Кариерен Форум няма нужда да се притесняваш. Тук нетуъркинга ще е много по-лесен и естествен, защото ще си заобиколен от хора с близки интереси, амбиции и желания.

Преди форума обаче не забравяй да се регистрираш на сайта ни.

 

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com