Йорданка Йорданова, HR Professional във Visteon: „Всеки наш стажант работи по реален проект, с реални цели и предизвикателства“

Visteon се гордее с наследството си в автомобилната индустрия. Компанията започва дейността си след като се отделя от Ford Motor Company, а впоследствие придобива бизнес звеното Електроника от Johnson Controls.

В автомобилната индустрия ни припознават като един от най-големите доставчици на автомобилна електроника. Екипите на Visteon проектират и произвеждат високотехнологични решения за автомобилните компании, с които осигуряват на водача и пътниците удоволствие от пътуването, сигурност и непрекъсната свързаност на автомобила. Крайните ни продукти са табла, дисплеи, хед-ъп дисплеи, модули за връзка с мобилни устройства и за телеметрия, както и такива за управление на електрониката в купето. Visteon снабдява почти всички водещи производители на автомобили, сред които BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, General Motors, Nissan и Hyundai.

Българският офис съществува от 2001 година. Малкият екип от софтуерни инженери започва дейност под бранда на BORG Instruments, а след придобиването й от Johnson Controls, започва бързо да се разраства и да развива компетенции и в насоките хардуер и механика. Най-голямото предизвикателство всъщност  е усърдието да се развиеш от малък изпълнителен център до най-големия такъв на компанията в световен мащаб, където да се създават архитектури, прототипи и експериментални платформи с най-модерните технологии. Именно тук, в София започват повечето от най-сложните системи за луксозните автомобили на Daimler, BMW и Volkswagen.

С удоволствие ще споделим опита и текущите си проекти с инженерни специалисти в областите дефиниране на технически спецификации, разработка на софтуер, хардуерен дизайн, механичен дизайн, продуктово тестване и валидация, качество на инженерния процес.

В момента над 800 души работят в технологичния център на Visteon Bulgaria. За нас е важно да поддържаме разнообразието в екипите ни по отношение на опита на хората в тях. При нас работят рамо до рамо инженери от стажанти и младши специалисти до технически експерти и ръководители на глобални развойни звена.

Основната ни цел винаги е била всеки следващ проект да е технически по-предизвикателен от предишните. В момента най-авангардните ни развойни екипи са фокусирани върху системни с невронни мрежи за да може електрониката в купето да предложи необходимите условия за преминаване към по-безопасно автономно шофиране. Този начин на мислене ни направи най-големия и ключов център на компанията и това привлича вниманието на много стажанти, млади специалисти и експерти в техническата общност дори от чужбина.


Казвам се Йорданка Йорданова и съм най-новото попълнение на отдел „Човешки ресурси“ във Visteon Electronics Bulgaria. Присъединих се към компанията през юли 2017. Завършила съм Технически университет – град София, специалност „Индустриален мениджмънт“, като имам магистърска степен по „Управление на човешките ресурси“ към същия университет.

Моят професионален път започна през 2010 в екип, който се занимаваше с подбор на персонал за външни компании, наши клиенти. За периода, в който работих там се научих на тънкостите на директното търсене на кандидати, методи за интервюиране и комуникация с клиенти. През 2014 г. започнах работа в английска компания, която се занимава с потребителско кредитиране и станах част от техния отдел Човешки ресурси. Първоначално се занимавах с подбор, тъй като компанията тепърва навлизаше на българския пазар и имахме експанзивно нарастване, но в последствие започнах да се занимавам с административна дейност, координирах ЗБУТ задачите, отговарях за проект, свързан с ангажираност и мотивация на служителите, както и се докоснах до employer branding дейности. Сега във Вистеон се занимавам както с подбор, така и с анализиране на метриките за подбор на глобално ниво. В момента съдействам и за внедряването и настройването на глобална системата за подбор.


Нещата, които ми харесват в компанията ни, са, че тя е иновативна, технологична, мултинационална – имаш възможност да работиш с хора от целия свят, разнообразието от проекти и съществува култура на база ценности.

В офиса ме зареждат и вдъхновяват колегите, техните нестандартни идеи, иновативно мислене и отзивчивост. Също така позитивната работна атмосфера подпомага работния процес.

За да съм успешен, трябва да бъда упорит, любознателен, адаптивен и креативен.

Компанията ни е различна, защото съчетава високи технологии и автомобилна индустрия на бъдещето. Проектите, по които работим обединяват колеги от Германия, Япония, Китай, Индия, Франция, САЩ, Англия, Мексико и по този начин се обменя експертиза и опит помежду ни, т.е споделянето на знания в организацията е практика за нас. На глобално ниво продуктите, които разработваме и произвеждаме са за топ 9/10 автомобилни производители и ние сме техен доверен партньор.

Младата и квалифицирана работна ръка в България активно участва в нашите стажантски програми, които са целогодишни и всеки стажант работи по реален проект, с реални цели и предизвикателства. Ние вярваме, че младите таланти са бъдещето на компанията и затова се стремим да ги развиваме и обучаваме.

Включваме се във форума, защото искаме да популяризираме компанията сред българите в чужбина и да ги заинтригуваме с дейността си. Научихме за форума от настоящ колега.

Те притежават знания и умения, които биха ни били полезни. Искам да обърна внимание, че за нас българите завършили в чужбина са толкова важни, колкото и българите завършили в България, като целта ни е да им предоставим  еднакъв шанс да работят с най-големите автомобилни производители.

Работният ми ден започва с приятен разговор с колегите от екипа.

Малко известен е фактът, че българи са участвали в разработването на електрониката на купето на новaта A-класа на Мерцедес, за което можете да прочетете повече тук.

 

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com