ЗАвръщането: Защо се връщат българите?

Инициативата на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) „ЗАвръщането“ показва интересни тенденции сред анкетираните над 4 000 души по целия свят. Резултатите от нея бяха представени и в събота на Български кариерен форум в Лондон. Като част от изложението за българи с опит в чужбина, станало традиция в английската столица, се проведе и дискусия под същото заглавие.

Представяне на резултатите от проучването.

Представяне на резултатите от проучването. снимка: Български кариерен форум

Резултатите

Величка Чанкова от VMware – една от компаниите, които членуват в БАСКОМ -разказа какво показва анкетата – над половината от анкетираните имат желание и намерение да де завърнат в родината си. Най-склонни са хората на възраст 25–29, а топ мотивите са висок стандарт на живот, възможност за развитие и близост до семейство и приятели.

Във втората част в дискусия се включиха Диана Гиндева от VMware, Божидар Горанчев – IT консултант в една от големите консултантски компании в Лондон, Юлия Кошаревска – маркетинг и медия експерт в английска компания в сферата на здравеопазването и изпълнителен директор на „Лечение без граници“, Кристина Гошева – завършила университет във Великобритания и в момента мениджър проекти в голяма софтуерна компания в София, а модератор беше председателят на BG Careers Fair Ангел Игнатов.

ЗАвръщането – мит или реалност?

Божидар и Юлия споделиха гледната точка на хора, които все още не са се завърнали, но имат такова намерение. Факторите, които ги привличат, се припокриват с резултатите от анкетата, като Юлия допълни, че за нея е важно и средата, в която иска да се развива – в нейния случай медиите – да е достатъчно развита. Тя смята и че все още има какво да научи на Острова. За Кристина връщането е станало в следствие на спонтанна оферта и именно интересната работа и разнообразната социална среда у нас са я накарали да остане. И така вече над две години. И тримата не са късали връзката с България докато са учили, а Божидар и Юлия продължават активно да следят случващото се у нас.

Кристина Гошева за моитивите ѝ да остане в България.

Кристина Гошева за мотивите ѝ да остане в България. снимка: Български кариерен форум

Другата гледна точка

Важна е и гледната точка на работодателите, които провокирани от липсата на кадри, все повече осъзнават предимствата на хората, завършили в чужбина. Диана Гиндева сподели, че кандидатите, които е интервюирала, се отличават с добри практически познания и се вписват лесно в работната среда. Интересен факт е, че 10-15% от младши служителите във VMware са именно хора, които са се завърнали. Според нея повечето компании у нас предлагат добри пакети от социални придобивки и дори са готови да помогнат на бъдещите си служители с преместване и установяване наново в родината.

Гостите в залата силно се вълнуваха и от процеса по подбор в България и как да подхождат в различни ситуации. Например кога е адекватно да се попита за заплащане – Диана Гиндева сподели. че тъй като е естествено хората от чужбина да не са запознати в детайли в пазара, достатъчно деликатно формулиран, такъв въпрос може да бъде зададен още на първите стъпки от процеса.


автор: Ангел Игнатов, BG Careers Fair

Запиши се за нашия newsletter

* indicates required

Намерете ни

UK DE

Пишете ни

info@bgcareersfair.com
partners@bgcareersfair.com